Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
我Canon R5同Sony R5都用過,咁老實講Sony啲相係靚啲,但sidy by side比先覺。而Sony推Shadow啲膚色會偏黃,無Canon咁好執。

同埋對焦我覺得人眼對焦好似Canon好啲,有時影合照,如果企遠啲個人細啲嘅話,Sony搵唔到對眼。
其實canon d無機好似問題唔係影像質素,係價格相對上cp值唔高。同鏡頭mount唔開放第三方mount+重。

同我覺得canon d鏡都幾敢做,28-70f2同100-300f2.8呢d spec其他廠唔見有

更多恆定 F2 變焦 L 鏡?Canon 尚有一個問題要解決!
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=35730

Btw我仲有支ef-s 17-55f2.8其實仲有冇人收
實有㗎,差在個價你滿唔滿意啫
Canon用家通常都有返啲年資,可能對副廠鏡仲停留喺無原裝鏡咁Sharp呢個思維,所以影響唔大。

我最想佢有支35-150,呢支影Big Day一流。
呢支野好似準備出比nikon
竟然仲有人要
不過呢支野個qc好一般,變焦冇lock,之後勁易垂頭
好在以前係d細鋪執粒平執番黎。
35mm 上1.4 係咪仲好
1.4 我嫌少少重
不過如果你唔介意都可以
Rf未出,又價位同size差咁遠
支28-70 配r5 真係好好用
但好重焦段唔算寛要1.4kg
28-70 正常其實好夠用,重係事實但f2 鏡片要大所以冇得輕然後為左手感平衡r5 仲要加直倒
Ching夠大隻
我鍾意用輕便d組合
太重我會冇動力攞出玩
我揀地點黎帶,試過有次帶曬1535,2870同70200真係唔易,好彩prvke都算好孭
怕重可以揀返24-70,或者練大隻啲。
iPhone 14 pro 影相同拍片質素如果用原生app一定差過 V10 由其係膚色、顏色同sharpness方面

利申:兩部都用過
唔知下一枝f2 zoom係邊枝
2870 f2實在係好正, 絕對推薦
而家配埋新出枝135 f1.8
iphone14 pro應該防震贏
但2870真係好重影人像要枝sigma 85.4 配多枝35.4可能仲好
唔駛換鏡好爽架
如果諗住FB.IG,iPhone個Cinematic Mode同HDR應該贏V10,而V10個室內低光真係唔掂,不過得f2.8無得太強求,仲有少少可惜就係無Clog。

佢form factor ok,但spec真係垃圾。原本ZV-1F已經垃圾,點知長江後浪推前浪。
唔係所有Job都有時間換鏡呀,清。
R5 II 幾時出

希望佢改善下個Dynamic range
唔係所有人都開工
所以支鏡唔係適合所有人,但總會有人啱用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞