Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
各位前輩有事想請教下,小弟十年前有玩CANON單反影下相,見依家無反好似好勁,想入返坑,影下相拍下片咁,研究緊是買咩機、鏡及計下預算中,不過研究緊個陣有個好幼稚的問題想問一問

依家D RF鏡是裝唔裝到CPL個D偏光鏡? 以前我記得係直接鏡頭前裝,順便當保護埋個鏡頭,依家係咪都一樣? 點解咁問是因為我見網上search極都是出EF轉接環的內插filter option...個D新款RF鏡其實裝唔裝到個D filter在鏡前,定是EF鏡先用到個D filter
無爸你係手過隔黎玩下Nikon /Sony好過,Sony多副廠簡,又平輕多選擇,canon就rf唔洗諗了
無鏡*
用緊sigma 150-600 c 不過加adapter都2kg重 S版仲重多1kg
一係ef大白2/rf大白/sigma或騰龍100-400
玩攝影,可以健埋身
安到 都係安前面
有冇人知Err 70可以點解決?岩岩換左新SD卡同update完soft ware就岀現 用緊r6 mkii
keep住有?
我R柒試過一次,將粒電unplug再插就無事
岩岩試用完新卡再試返舊卡連Wi-Fi ,佢就彈過兩次Err 70,之後兩張卡同時插返入去又冇事
想問小小野 岩岩買左張delkin CFB 1.3TB 卡 插左落部 R5到之後format 完show 1.86TB...唔知會唔會有問題 上黎睇下有冇人有呢D問題
有時會貼錯貼紙
好似賺左
有部5D2新出陪到我而家,想俾佢退休

鏡:
2470 2.8
35 1.4 II
135 2

其實對個market就完全脫節,想換部無反,不過用返FF都唔太反感

考慮因素有:
唔捨得啲定焦
Adapter 問題
就算用得返啲鏡都驚頭重尾輕

想聽下大家意見
1. 全部鏡用得翻

2. R5 R6都好大部下 唔洗驚頭重尾輕
買部r5, 全部變曬有防震
Adaptor只係物理拉長,唔影響對焦/畫質
R5/R6都好用,我5d4+r6,adapter完全無問題,我用135同50.2中焦機率大增,24-70太舊,可以換下,如果要輕就放哂轉Sony 吧
好似會收埋135.8皮
有冇師兄比較過EF 24-105 F4L IS II USM 同 RF 24-105 F4L IS USM 係畫質方面分別大唔大
諗緊adapter + EF 定直接RF
直接RF
EF可以無痛升RF,加個adapter乜都用到 (canon 個EF RF adapter應該係咁多間廠入面最好最無delay)
CR2 = 9up
EF鏡落RF機對焦仲快咗
手頭上有
35 1.4
85 1.2
下支要入手邊枝好
用緊r62
70-200 f2.8 / 135 1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞