Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
r6 mkii 都斷晒
剛trade 左6dii , 入左r6ii
用開sigma 35.4 影人同70-200/4 戶外影狗

平時影人 99:1 景
諗緊入支rf 鏡,究竟係 24-70/2.8 定24-105/4 好
好惆悵,好苦惱

有冇巴打幫手分析下
上面炒價
24702.8
我放左枝2470 入左枝24105
多左70-105個焦段 對於我黎講真係有用
又唔洗特登再帶枝70200出去換鏡(我ef小白鏡仲重

我用枝sigma 85.4影人像夠做 所以放左2470
2470 真係太撚mediocre
入2470不如入70200
一係上再高少少嘅2870/2
入2470我寧願用番24105慳番果7,8k

之前RP年代 budget有限所以諗住廢機靚鏡就入左RP+2470 入左枝大光圈人像之後已經勁少用2470
用mount用反ef鏡有冇AutoFocus?
我都有枝sigma 35.4
想買都買唔到
炒到rf50.8都升
我都係咁諗
與其2470 2.8 , 不如用返35.4 行前行後一兩步影
但24-105焦距好好,但又嫌光圈唔夠大
不過105mm 剛好夠壓縮場境,彌補番細光圈

Rf 真係好少鏡
2870 2 spec 好靚,當全時段定焦鏡
唔係錢問題,但成1.4kg 會人都癲
用返35.4 仲好
有,仲好順
之期配6dii , 第一批35.4 firmware 用唔到live view
曝光偵測會有問題,用view finder 影就冇事
一直都冇理佢

之後驚覺 R6ii 都係一樣問題
但今日上sigma hk update 左支鏡既 firmware
即刻用得返Live view
我mount+sigma 24.8
One shot focus正常使用無乜分別
AI servo影動物小朋友嘅時候覺得硬係爭少少

覺得AI servo一路追焦果陣好嘈
同埋小朋友跑得快追唔切焦會out focus
但可能係用慣USM鏡頭
換支副廠無USM嘅關係
未必關er/rf 事
你如果覺得35.4影人夠用嘅話
諗下入24105/4+85/2睇下可唔可行
因為雖然2470包左8成人像焦距 70同85分別唔大
但Rf平版85又有Macro玩 又可以當人像鏡玩
買2枝好似仲抵過1枝2470
想知sigma hk嘅service
update firmware同cal 鏡要放低幾耐?
24105真係正
24都wide wide地影到好多野
105就啱啱好開始有果種長焦壓縮感
雖然叫兩頭唔到岸
不過最重要唔洗係咁換鏡
24105個range真係好正
仲有支萬年EF kit鏡3000蚊唔洗
平平地玩真係一流
Firmware update , 前後2分鐘
Cal 鏡唔知
思路,分析得幾好
搵日上 showroom 試下先
問過Nikon 24-120f4未
Nikon 24-120 4 先正
仲要半微距
Ef 24105都有半微距 不過唔記得rf有冇
嗰支2470嚟 我買6d2都玩過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞