Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
4k60無crop仲要有oversampling,抵佢可以吊高來賣
r5 ii又唔知幾時出,出左等r5減價
如果嫌支kit鏡光圈太細,又覺得大光圈RF鏡太貴
得返兩個選擇,一係加mount用EF鏡,新同二手都比RF平
但光學質素平均都比RF低,仲有由於部份型號EF鏡年代比較久遠
你買二手要小心check真,以免買到鏡王
另一個辦法惟有轉會,Canon冇授權俾大副廠出RF mount AF鏡
可見將來得一支大陸品牌85mm f/1.4,不過相信大部份人都唔會考慮
所以你現時唔用原廠鏡,想用副廠的話,睇怕只可以轉會
有無人覺得R系機同RF鏡頭都勁易刮花
想問買二手鏡要點樣check
想八掛下執著canon原因
鏡表面有冇花 伸縮鏡鏡筒花唔花、轉得順唔順
Check下mount位有冇問題
開曬前後蓋 拎起枝鏡照白光 好似望遠鏡咁樣睇 由mount位望入鏡筒睇下花唔花、有冇發霉、麈粒 掉轉鏡頭睇多次

大約就係咁 二手鏡真係call識嘅friend一齊買好d

我都等緊跌$18000左右
信住佢下年出先
佢唔捨得比錢上2.8又嫌F4光圈太細
就算加mount+大光圈EF 一樣都係又重又貴(mount+二手ef 24-70 2.8二代都8500)

解決方法真係RF STM定焦算啦
都係同樓上師兄所講咁上下,不過我補充少少細節
鏡表面有冇花 伸縮鏡鏡筒花唔花、轉得順唔順
Check下mount位有冇問題

check mount位時睇睇電子接點有冇變色氧化
仲有螺絲有冇花,甚至上到歪晒,螺絲頭突出黎、崩晒之類 (有的話支鏡99%拆過)
鏡前通常貼住個圓形膠/紙圈,印住鏡頭資料(例如Canon EF LENS 50mm 1:1.8 STM),睇清楚個圈有冇爛、貼歪、高低不平 (有的話支鏡又係99%拆過)

將鏡筒向住燈光,睇大唔大塵,會唔會有條毛、鏡片發霉之類
不過記住,買得二手鏡就預一定明顯有塵,唔過份、冇霉就可以

以上都接受到的話,就插落相機試
都係不外乎AF時,有冇怪聲 (IS鏡因為個防震做緊野,有細細聲dadada係正常)
zoom鏡的話,長中短咁,較三個唔同焦距影d相,AF焦點盡量用中間,睇對焦位清唔清,仲有左右兩邊散景對稱度有冇唔正常 (呢樣最難判斷,係check有冇光軸偏移,有的話支鏡一定唔要得)
最後,較大中細光圈影d相,睇曝光正唔正常,係check光圈有冇問題,識唔識郁
再補充多少少
關於check有冇光軸偏移,如果從散景難分辨的話
仲有另一個方法,係收光圈,一般收到f/8或以上
正面垂直向住個大平面影張相 (例如大廈外牆),用中間焦點
正常張相中間一定清,如果出現右左清晰度明顯有分別
就好可能係偏移,好難搞,唔買好過買..
再補充 我習慣就唔建議用自己機去check任何未買嘅鏡(Carousell非舖頭就冇計 自行承擔風險)因為你唔知會唔會屈鳩你 話你部機弄壞佢枝鏡
的確係,我去鋪頭買新鏡頭
一定兩手空空,去到問佢借機身試
而絕大多數鋪頭都會借,從未試過唔借
二手私讓的話,預先問對方會唔會帶機身出黎借我試
佢冇的話,我先至自備機身
去舖頭就算有帶機身都會話冇帶
上次買鏡頭 佢得R5C都照借
基本上你唔係d咩小兒麻痹控制唔到四肢、奇奇怪怪kam人應該都會照借
就算你加轉接環用返EF鏡
對焦效能都兩個世界,進步極大
只係像素少600萬,你接受到就得
無反機特性,AF系統同單反係兩樣野
先天條件已經令佢AF準好多
好記得我仲用緊5D4年代
曾經買過Sigma EF 50mm f/1.4同105mm f/1.4兩支art機
但插落5D4都好容易走焦,尤其全開光圈,高於60%機會炒
因為咁而長放防潮箱,到四年前買R
拎出黎加轉接環插落R全開都sharp到暈,成功率90%以上
全部大光圈鏡即時重生
就因為咁,出到R6後,我決定全面轉無反機同鏡
不過之後因為原廠RF鏡太貴,一年加幾次價
前年又長期缺貨,仲冇副廠揀
我上年已經忍唔住,轉用Sony做主力機,剩返Canon一機一鏡做後備
諗緊 R8+16 or 24 定焦真係好輕
FF 類似既機鏡組合仲有無其他選擇?
求屌醒
你接受到重多220g就用R6 mk1
R6同R8差唔多價錢
Canon嘅話 一切R8留言建議直屌R6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞