Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
啱架喇,我從2019年至2022年都問過Canon好多點解
最後都係面對現實,放棄使用多年系統,轉到另一個陌生世界
邊個再入嚟問 樓豬一律推薦富士 Sony
呢度個個都係Sony打手 只係洗濕個頭
富士我完全唔熟,不過從2022年頭開始
每當有朋友問我買相機邊隻好,我都首先叫佢唔好買Canon
繼而叫佢考慮Sony
我通常就首先考慮富士 色靚鏡靚高像素 個樣又文青 對焦又唔慢 又冇canon 反社會設計 又平
我對富士機認知仲係停留於十幾年前S5pro單反
當時去d影女場合,必然會有兩、三個師兄用呢個系列機身
佢地話原因都係影人膚色靚,白裡透紅之類,就算Canon都行埋一邊
之後睇返d相的確有佢特質,可惜當時富士單反係Nikon mount
如果係Canon EF,可能我都買部黎玩
XT 5 勁撚到 有機會試下
新機都係要搭新鏡先快嘅,不過叫做終於有進步
R10 vs R50 試列出分別
留翻個名先
joystick同有crop既4k60p

不過R50一出都變咗炮灰架啦
白色R50幾靚
搭果幾枝平價RF定焦幾襯

枝24-50 D水口線仲係度,有無咁cheap呀
Cd rom留明 終於爆post
支600mm F11 水貨價咁撚平?
想入
都唔係架! 4k60p好有用架
同埋R10可以拍10bit HDR影片, 唔知R50有無?
https://hk.canon/en/consumer/eos-r8-r50-rflens/news
佢話支援
Supports 10-bit HDR PQ (Rec. ITU-R BT.2100(PQ)) H.265 Movie

如果配合Sigma 18-35mm F1.8 呢支鏡皇,拍片一流
用咗差唔多十年嘅60D終於壞咗
想換R6 mark 2
點知又突然間整部R8出嚟
又要做吓功課比較下

換機之餘亦睇中咗支 RF 24-105 f4L旅行用
但好似周圍都無貨
仲有D分別既:
mechanical shutter vs elec. 1st curtain
UHS-I vs UHS-II
枝sigma 35 1.4 跌咗落地
外觀正正常常咁
不過用落70D 個AF好似疾下疾下咁
想知有冇地方可以幫我check check枝鏡
佢吹到兩部同R6差唔多
唔好R8 諗R8不如R6
Rf 24105 F4可以掃下星際 ~$8000
成陣鱔稿味,連R8用乜電都唔講,避重就輕到..
R6都有研究過
貪佢連埋kit鏡係我target支24-105 f4L

不過見到mark 2智能對焦勁啲,又話人物/動物偵測對焦
(唔識用大機嘅老婆可以當傻瓜機用)
像素又高啲
(雖然兩部都比起我舊機60D嘅1600萬有提升,但反正換完都用十年八年,梗係越高越好啦)
有8000咁貴咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞