Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
咪同之前一撚樣 買RP 不如買 R 根本就無出新嘢
KOL 收晒錢水鳩人
係有心買寧願遲半年等R6 Mark II再跌價
一步到位冇咁嬲
A7c 一出咪又係過萬,依家price 9800幾,a73個時同佢又係差幾千都無canon 出r8比人屌得咁勁都唔明點解canon 出乜都會比人屌,canon 唔係第一日話比大家知佢賣野唔平架啦,DR唔及人,然後又無背照式CMOS,部機根本sell比入門FF懶執相嘅人
唔係粒電應該冇咁多人屌
A7C至少係俾同A73一樣嘅大電,唔係俾A72嘅細電,而且A7C又無閹咗個機身防震

R8係俾細電之餘又閹埋機身防震,咁抵俾人屌啦
要買新機正路都係等埋Z6iii同A7Cii先算架啦
當然呢兩部點睇都要2000甚至2500 MSRP USD
如果要定位對等
R8係RP嘅昇級嘅話
咁Nikon 對等嘅係Z5II先啱
Z5II未出,應該唔使2000USD
Z6III對等嘅係R6II先啱

其實A7C功能同spec大致係同A7III幾乎一樣,甚至對焦比A7III仲多咗個realtime tracking㖭級數上同A7III係同級嘅而A7III同期定位對等嘅EOS-R

所以A7CII就算出咗都應該係同A7IV差唔多spec 咁級數上又唔係同EOS-R8一個定位所以2000甚至2500USD都唔奇
標題一唔寫狗隻勿入 啲狗隻即刻衝入嚟
你咪就係狗囉
奸狼狗呀嘛
唔好覆我啦 我睇唔到架
事實拗唔贏就話鳩人係狗
一屌唔贏就話睇唔到
正一廢柴版主
喺奸能嘅命名規則裡面R7比R8勁係正常
就係要出到有咁奇怪得咁奇怪,有咁可惜得咁可惜先可以賣到乜都有嘅貴會高階機

而副廠鏡講真我覺得佢哋唔賣到啲鏡出MKII或者MKIII都唔會開放畀副廠玩,所以一係EF鏡一係RF鏡一係轉會

如果RF有sigma嗰支新嘅35-150,我諗嗰一支直接代替2470+70200都可以
今日經過星際睇,RF 2手鏡正常d,14-35 f4 8300-8500,15-35 10500左右,24-70 130xx ,總算跌返正常價
授權副廠出RF鏡
仲邊有人買Canon果d針孔鏡?
600mm f/11、800mm f/11點散貨?
依家都無人買
最少咁耐以來,我仲未親眼見人用過
更唔好講認識既人...
反而加EF轉RF mount,配Sigma、Tamron EF長鏡
例如120-300mm f/2.8、60-600mm f/4.5-6.3、150-600mm f/5-6.3就好多
真係得膠攝屌canon
R8其實冇咩唔好...係細電衰啲
防震佢枝枝平鏡都有 跟本特登24,35,85,15-30,24-50,24-105 STM,100-400
都唔係比班高要求嘅人用
RP咪一樣有人買有人用
R8落到8千蚊咪個個話好機

雖然我睇唔明點解要咁做
做部有防震+用LPE6嘅機平小小
連拍唔洗咁快都一定大把人買
仲要第一時間買
Canon不嬲都冇比資料人地廠
全部都係其他廠做逆向破解
佢冇唔比人出咁解

Canon之前想收購Sigma 但Sigma拒絕左
不嬲都有牙齒印跟本唔係合作夥伴
龍仔比Sony揸住1x%股份
點會幫你Canon出鏡頭
APSC黎講 18-150+100-400係一個幾好嘅組合 不過佢一日無ultrawide鏡都好難吸引到人買
枝11-22換個mount都搞咁耐
我覺得市場經濟 唔啱就揀第間 只可以話 依家屌佢嘅人仲未多到可以令佢執笠 所以佢先咁串
就咁換mount支鏡真係好樣衰
mount 大鏡幼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞