Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
8千唔洗有Z5
RP我覺得5千先得
我見佢另一個Mount 呢支賣萬三蚊
cosina唔駛畀license fee奸狼咩
https://www.camera-sharp.com/c0_1.php?pid=2311&bid=2&cid=11

唔關事,係本身支鏡已經天價
就係話RF版好似會再貴多幾千
Nikon出支MF 0.95已經諗唔明,Cosina仲要出支RF Mount嘅MF更加唔知想點?
如果貴幾千,不如買VM + Adapter算。
F0.95大把手動RF Mount FF鏡
有平有貴
最貴果支老蛙35mm只係六千多蚊搞掂
使鬼買佢
我新手嚟
youtube啲review 收晒錢吹到部機唔錯唔錯

我會話呢部機根本唔應該存在,就算唔使6千蚊都係咁話(但我係官網$6600買),因為佢冇一部相機應有嘅使用體驗

我唔會話佢一文不值,配枝有防震嘅鏡都影到好多靚相,但冇動物eye af 令我影動物成日對焦唔到,要手動對焦或者用個mon 㩒下㩒下,但㩒完隻動物都走撚咗

以呢幅影麻雀嘅相為例,佢自動對焦咗去佢屎窟到,個頭就blur晒,屌你老味我而家影雀定影屎窟先

不過如果隻雀肯等你㩒番啱個焦點,或者咁啱企得啱位,搭枝長鏡又真係幾好玩嘅

拍片嘅話寧願用iPhone,部機連幾年前嘅iPhone都不如

總括而然我冇後悔入坑相機 只係怪自己戇鳩鳩買咗RP,唯有等R6跌多少少就轉R6

同埋而家rf冇副廠鏡,冇50-400呢啲天涯鏡用

你哋笑我啦笑我啦,我ok㗎我係戇鳩仔
你明知自己要影動態仲買rp 咁唔係部機問題喎
智商稅
最後都係決定買VM算
因為可以用落部GFX
除咗以上缺點..
RP出嘅色同一向嘅Canon 色水都好唔同
另外影Raw 仲會起晒渣…

回頭是岸呀清
某Youtuber: 無防震咪又係咁影
Alex Ng?
擺明六米龍友啦
色水我又無覺得差好遠
係同6D2一樣DR食咗屎

但係你話無eye AF蕉唔到個啲真係技術未夠
以前啲人用5D2啲11點AF咪又係咁影相
5D2得中間一點對到焦
舊時嘅單反機又咪乜功能都冇,但一樣出到靚相,係用家問題姐
咁咪繼續用單反,用RP做乜
想問下支鏡發咗霉 邊度抺好?
EF?
用完r3 唔知點解用返r5覺得部機好重
係呀
部R5裝埋BG-R10?
咁至重過R3幾十g,否則始終都係R3重..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞