Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
LP-E6正廠都會跌fps
副廠你話呢
我有7粒副廠NH 冇跌
我講E6
Btw 開到H+都唔代表係全速最快連拍
我試過借人粒LP-E6用開到H+都係得7fps
初初仲以為係部機有事
全速會綠色logo 冇全速得白色logo
用開單反有得set咩mode代表幾多fps轉咗R機好唔慣
新手想入部入門機 係唔係R10 已經夠用 (可以選擇二手)
主要影景同旅行用
本身有部650D 有支kit 同 定焦鏡
推先
好奇問吓d單反係咪壽終正寢無人用
我見d二手ff單反可以平過d紅圈鏡
如果已有rf70-200 f2.8
有無師兄都打算買嗰枝新100-300mm f2.8?
自己心思思想買但又驚太重太大少拎出去用
平時都係影下親人小朋友寵物
有無用開300mm定嘅師兄分享下?
奸狼聽日annnounce咩電子垃圾?

This?
無反機市場都未顧得掂,咁快想打action cam?
用緊r6
想買支ef L 鏡主要for旅行影相同concert
諗緊肥白定小小白二代
二手鏡價錢差唔多
暫時prefer肥白 多100方便啲又短啲
係想知肥白同小小白個sharpness會唔會有明顯唔同
感謝
70300 ii
thanks
其實上面嘅情況我都大概遇過
RF70200各方面都冇咩投訴, 唯獨是外zoom個下有啲無咁方便
因為用落嘅時候發覺好多時候都係扭盡200mm
變咗拎住行嘅時候就會長期突咗個鏡筒出嚟
所以想試下內zoom會唔會好啲
甚至考慮入手枝rf135mm, 最多R5 crop相
但定焦尤其焦距偏長就始終無咁靈活, 啲細路仔一跑就容易爆框

有市場
lok出咗片
大部過差佬果部
個樣好似以前d傻瓜機咁
d狗陀緊果部有AI功能,適當時候就會壞,乜都錄唔到
如果真係唔多鍾意外變焦設計
又唔介意焦距同你而家支RF 70-200mm f/2.8重疊的話
其實仲可以考慮EF 70-200mm f/4
雖然叫做細一級光圈,但配合R5,影小朋友用動物都焯焯有餘
又可以平衡返便攜、機動性
如果已有rf70-200 f2.8
有無師兄都打算買嗰枝新100-300mm f2.8?
自己心思思想買但又驚太重太大少拎出去用
平時都係影下親人小朋友寵物
有無用開300mm定嘅師兄分享下?
thanks
其實上面嘅情況我都大概遇過
RF70200各方面都冇咩投訴, 唯獨是外zoom個下有啲無咁方便
因為用落嘅時候發覺好多時候都係扭盡200mm
變咗拎住行嘅時候就會長期突咗個鏡筒出嚟
所以想試下內zoom會唔會好啲
甚至考慮入手枝rf135mm, 最多R5 crop相
但定焦尤其焦距偏長就始終無咁靈活, 啲細路仔一跑就容易爆框
如果真係唔多鍾意外變焦設計
又唔介意焦距同你而家支RF 70-200mm f/2.8重疊的話
其實仲可以考慮EF 70-200mm f/4
雖然叫做細一級光圈,但配合R5,影小朋友動物都焯焯有餘
又可以平衡返便攜、機動性
但EF 要駁埋Adaptor, 插落R5長到….真係便攜?
好心部bodycam出白色啦
宜家呢兩隻色基本上無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞