Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
同埋通常留係canon可能都係為某d鏡,好似以前canon 獨有50 1.2 851.2 依堆,依家其他大廠都做到,留嘅人更少
各有所取,我買得F4都係要細同輕,2x同0.5 marco對我無乜用。

Canon嘅RF 14-35同70-200 F4都可以短暫袋落褲袋,換鏡方便。
有諗過換埋套RF,但用緊5d4、R6,鏡兩邊用
EF我都唔少鏡,但就係無RF 14-35同70-200 F4咁細支。

如果用得RF,我建議買啲EF無嘅鏡頭,例如28-70 f2同85ds
我digital都轉咗去Sony 但一支Sony鏡都無買 因為仲有玩EOS菲林機所以手上都有留d EF鏡 暫時用轉環玩住先
本身無反都想用返Canon但人地Sony真係行前得太多
V10 用落真心唔覺得有咩問題
旅行拍vlog 又夠輕,價錢又唔貴
唔明有咩好屌
其實有人試過佢 form factor 係揸落好舒服,用得好方便,價錢又同 Sony ZV-1F 一樣,無貴到
但無得換電係 on 居,同埋要用細卡都係抵屌
用電話好過啦
用電話好唔好過用 vlog 機呢個問題,就唔止關部 V10 事
如果我用電話都做到V10嘅嘢,我有咩需要買V10?貪佢要過落電話到出Reel?
我係講唔止 V10,而家好多人屌 V10,但又覺得 Sony ZV-1,ZV-1F,ZV-1 II OK,如果講用電話好過,咁就呢 3 部一樣無存在價值,唔止部 V10
Sony都叫做有AI幫手做Auto Framing,V10喺2023年出緊2022年嘅產品,叫人點買?

方便又唔夠電話,AI又唔夠新出嘅ZV-1 II,不如你講有咩人需要買V10而唔用其他Product,大家討論吓?
笑撚死 識人放A7iv 入R5
ZV-1 II個價上到6k 你唔講?
V10 只係3.5k,平一大截
又可以插咭
電佢可以邊充尿袋邊拍
而且1吋sensor 對比起電話拍始終有優勢
所以之前已經問緊電話已經做到V10嘅嘢我點解要買V10?你嗰啲插咭、尿袋、1吋Sensor其實比電話唔會有優勢,尤其他睇過V10低光拍攝,分分鐘拎部大部份人都覺得少少舊嘅iPhone 13 Pro都好過佢。

如果Sony今年出部ZV-1F一樣有人屌。
Not true
依家旗艦電話
全部取消晒插卡
除咗中階機部分仲有保留
你拍兩下就冇晒memory有乜用

另外V10個防震做得好過iPhone 13 Pro Max

我自己去旅行拍野都覺得佢個效果係好過就咁用iPhone
就算iPhone唔用iCloud都仲有大把方法Backup去手指,除非你買袋底128,唔係4K/60p開埋HDR都夠拍一日。(V10無HDR、ZV-1F有)。

V10個防震應該好唔過iPhone 13 Pro Max我都想見識吓,我記得V10無半學隊震,不過唔緊要,你話好過就好過啦。

明白你想幫V10平反,但呢部真係垃圾,你仲搵唔搵到有youtuber用?可能死貨要等遲啲買R5 markII送V10先清到。
有咩問題?
你唔好笑佢打飛機啦。
兩部都係垃圾
一部仲要係考古fsi sensor
打咩飛機 
邊到垃圾 真心想知
兩部係依家個價位有咩問題
其實都係,以家出咗ZV-1m2我情願畀畀少少有Zoom有AI
其實用到就手,影到靚相就係好機,好似我定義令上手舒服,個mon 睇得舒服,操控易,依家d機性能上真係愈出愈勁,乜1秒30張1秒40張,但用到嘅人少之又少,我一年可能先開高速連拍幾次,然後就屌擠牙膏,無可否認係有擠牙膏,我覺得相機同iPhone 其實升級差唔多,可能都真係要隔兩三代先會feel到佢個升級差異有幾大,代代換緊係覺得升級少,其實佢可能真係未必預人每代換
其實有時都好睇用家點用部機,主要都係用嚟旅行或者郊遊用嚟自拍,考慮過以下幾部最後都買咗V10

Sony ZV-1F , 認真最抵買但係反個大mon 出嚟揸係手真係唔好用

Insta360 go3 , 好似好多野玩不過質素真係差一班同埋好玩具feel(某寶價錢仲平啲)

GoPro hero 11,最衰要拎住支棍用同埋影相都唔方便

我本身電話都用緊IPhone 14pro, 就咁拍片影相質素一定好過V10,但係自拍嘅時候鏡頭唔夠wide, 伸直隻手又難㩒掣,拍Vlog片亦係唔夠wide問題,拎得耐真係會手軟

同埋去旅行都經常要用手機搵地方玩,食嘢,覆WhatsApp 睇app等等,好難成日free出嚟拍片同埋會好快冇電,冇錯可以用尿袋但係我寧願差部相機好過差部電話

上面講緊都係用係自拍,V10部機個設計真係從自拍者嘅角度去諗,spec性價比係唔夠其他機,但係個experience都好緊要,用得着嘅貴啲都抵番,用唔着嘅嘢點勁都係浪費
買咗就開心使用,唔好諗咁多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞