Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
唔好意思,想請問下咁多位師兄有無試過對焦唔到,小弟用77D with kit鏡,部機都有一段時間無開(9個月左右),今日想用既時間第一下正常,但第二下影就對焦唔到,想請教下
RP 換 R6 真係值?
利申 5Div 轉左 R6 兩年 依然覺得mkiv 除左對焦同size 體驗都係好過R6 幾條街
5D4 換R6 值唔值真係唔知
但RP 換R6 就真係好值
5D 無反mon無機身防震
其實我有消費劵有啲想買
可以放喺地放啲嘢食影吓動物...
去旅行做記錄幾好用
講V10
canon呢個連登post真係好頹 將RP換R6嘅錢拎去轉會買部a73會唔會仲明智啲
睇你本身係咪玩開奸狼有一堆EF鏡啦
無乜EF鏡嘅直接轉會好過

好似我揸住一堆EF鏡60D起玩左十年
好難轉到會焗住換R6
得部 eos r, ef16-35f4l, rf24105f4l
見rf 靚鏡支支都又大又重, 冇ef鏡包袱, 成日都想轉sony
Canon 同「明智」、「抵」、「性貨比」唔係太有關係
「性價比」
不會 買a74好啲
下定決心賣咗部RP轉R6了 去星際嗰啲放機使唔使帶埋個盒去?係咪帶埋張單未過保養同埋有盒可以賣貴啲?

有冇邊間放機有保障啲? 另外想問買R6值唔值得畀多少少買行貨,定水貨都ok?差別係咪冇保養?

對唔住新手未試過放機 唔該巴打們
新機買行啦,如果差1000-2000,我試過部R6無啦啦touch Mon 只係成日focus 某一點到,突然跳落去,之後保養內佢話可以換底板或者reset部機,最後換左無事
新手入門想買部單反,主要都係旅行影吓相(風景、建築、人像),應該好少拍片,諗住買EOS 850D + 18-135變焦鏡,大家點睇?或者有冇咩更好意見?
(機身+鏡筆直一萬鬆啲左右)
或者可考慮R7 + RF-S 18-150mm kit
再平啲嘅話買R10
去豐澤買要訂貨等成個幾月
是咪正常
R10、24-240mm天涯鏡兩個都話要訂
想要現貨就去星際?
豐澤個網寫澳門分店都有貨
星際好啲定澳門豐澤好啲?
用Sony la Ching
想trade舊機同時買新機,有冇邊間舖頭,穩陣可以推薦?
好耐冇咩大機出街
個天氣加埋重量真係好大阻礙
sony好多現貨?
朋友介紹先買canon
利申:相機界A0,未買過任何相機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞