Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
佢講嗰兩支35 1.4 85 1.4都係
係,唔同人用唔同工具,最緊要揀得啱:
1. 開工無時間換鏡嘅人會揀28-70,取代用兩支定焦。
2. 有時間用得兩支定隻互換嘅人唔需要揀28-70。
我發覺拎支2870 影野食係靚,但最麻煩係大大支
依家仲實驗緊邊支定焦影野食好用
可能R1出先呢
我見外國一啲婚攝會係
rf28-70mm配85mm f1.2或新135mm f1.8
呢個combo都影唔到靚相應該係人嘅問題
駁唔到
外國我真係經驗唔多,但無香港咁緊湊,亦唔會一日去幾個地方,所以好難比較。

老實講,大眾接受到嘅婚攝,都係影得新娘靚,大合照無抄就得,你識影嘅24-105都夠用,側拍先用定焦。
有冇ching買咗 speedlite el-5?抵唔抵玩?
好像話出咗新firmware俾R5先
除非改背照式 sensor,否則都幾難
問吓canon原裝LPE6NH係咪唔可以用副廠叉電
用緊batterypro雙差
明明nikonEL15C同SonyZ電都照用冇問題
可以 用緊kingma
35-150出左之後冇晒28-70事
影夜場 想要大光圈+短焦鏡 有咩選擇?
實戰過小白太長焦+f2.8都要推iso 所以冇考慮16 2.8
有諗過rf24 1.8 想睇下有冇其他選擇
有無eos r6ii嘅用家有用開ninja v?
我今朝啱啱買 試機個陣都仲用到
但啱啱個ninja v變左做no input
我試左勁多野
想問下有無人都有呢個情況
有冇試過第二條HDMI?
R6 set咗HDMI RAW?
所以canon係唔會開放比3rd party
有冇人知R7 用V60 sd card 夠唔夠快拍4K ?
我用lexar v60拍到
不過唔知長roll有無問題
R5可以配咩 100-400以上既長焦?rf個隻光圈太細 有d卻步
主要攞黎影人
RF100-300 F2.8
貴係我自己問題
仲要健身先搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞