Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
rf 係咪無輕便嘅大光圈定焦?
APSC都得
用開Leica唔慣咁大碌
16 F2.8
35 F1.8 IS
諗 R8 不如諗 Audi R8 啦
上sigma check
嚟緊 cp+ 好快俾人屌到再爆post
淨係知奸狠應該好想sell R50個A+ auto mode (auto HDR...)
本地同外國條條片都有提,可能除此之外都無咩賣點
有人對比左RP
除左個軍艦部外型少少唔同之外完全一樣
即係用同一條產線,電都用番垃圾好正常

個價真係太貴
Z5只要1399USD
R8閹左咁多野只係俾左40FPS和4K60
真係唔值1499USD
另外支24-50...
點解睇住對手做都可以整到咁差
識影相又會執下相既人,一般都唔會用呢類機身功能
因為noise會比唔用多,與其係咁,不如off晒佢,有需要至後製..
最低見過7500左右
其實真係完全唔知有咩人會好想買 樣又唔係特別吸引,貴又貴過人
利申幾個月前由6DII升左上左R5 深深感受到牙膏廠真係要買旗艦先比最好既野你
原來Sony唔得既咩 我玩過朋友部a74
真係好唔慣
sony button layout同setting係要改好多先就手
一定要拍無crop既4k60p
同埋多數落腳/上gimbal

不過本來R字個章格硬塞R8兩隻字真係好柒
相對來講Canon介面真係易操作
但A74啲customise掣既自由度好似係再高啲

R5粒rate掣無得customise 真係浪費到極點
我主要都係鏡群問題 同覺得低光Sony 好d
我想map個掣快速開關HDR,點知無
瞓咗冇睇

R10同50有咩分別?
joystick
crop 4k60p
UHS-II
機械快門
仲有sensor .. RP仲係用緊6D2果粒 Dynamic Range 廢過APSC … 依加用R6ii係勁 仲有防塵防水滴
家庭向用家 身邊好多呢啲人 可能年紀開始大

用黎用小朋友/老婆 400幾g係吸引 防唔防震都唔緊要 去街影下 旅行影下 用鏡頭IS都有5級

加上唔洗執相 膚色靚 比埋老婆/女友/屋企人都識用 因為有touch Mon

如果係想用到極緻啲就唔洗諗R8 直上R6ii(拍片)或者等R5ii 再直接啲就轉Sony
賣點:輕 = 可以用RF鏡嘅EOS m系列
插支50 1.8 / 35 1.8已經滿足到大部分人要求 除非真係玩開相機/玩到好進階好多不同題材晚

咁真係唔洗諗R8啦 直接Sony啦我都雙修緊
R8出嚟真係唔知做咩
R50都話啱d女/屋企野簡單拍攝用途
諗緊R唔R8嘅一律建議直屌R6
想要輕啲既full frame 11K 平一半咁濟夠買齊 35/1.8 + 50/1.8 + 85/2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞