Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
對比起其他廠重要重好多
我識人買咗R8加50.8,佢又真係滿意喎
有乜好嘈,24702.8得支RF,想爭論下用咩副廠都無
以前膠攝都叫做每個禮拜都鬧Canon,以加想搵人討論都咁難。

睇吓接唔接受到膠鏡
都冇乜野出
出咗部vlog cam,不過好似對家嗰部多啲人講。

件四塊半龍友已經出盡力咁奶似乎都係無乜效果,罪大就Vlog乜春,奸狼就感覺良好
呢部最近見好多promo
但唔覺有人買
身邊vlog嘅朋友都係買sony
唔知係咪我錯覺
其實我有d興趣…
因為我有時會同時影相+拍片
依家剩係買左個熱靴手機夾夾住部iPhone頂住檔
定係其實咁已經夠?

你無錯覺
Sony 5月份嘅銷售額當中有5成係Vlog機
咁算唔算刮咗嗰件四塊半龍友一巴?

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=35489
最新果枝小小白G2好似好勁
Canon繼續出垃圾
有枝24-105 4又唔會理枝28 2.8

最後都係繼續鳩等R5 2
幾時先出返部RF版嘅M6
枝枝RF L鏡全部大大碌
RF-S 就全部都垃垃圾圾咁

出到M6咁嘅Size 都冇用
傳聞部換鏡powershot就可能似M6

你地真係好頹
唔怪得成日比Sony怪同Nikon怪恥笑
我出圖振興下Canon台吧
EOS RP影嘅
話呢部機影唔倒相可能係個人能力問題

EOS M6II

仍然是EOS M6 II

EOS RP
RF支小小白細同輕過FE
canon膚色應該可以再好啲
但係新力個min focus length同落到tele converter嬴哂呢
睇吓佢之後a7c ii出成點先
zoom仲要係f4再落1.4x/2x其實質素都未必想像咁好, 如果係我就寧願細枝啲, 當然呢啲都係個人取捨
認同
另外我覺得Canon呢個post如果有問題問都會有其他人認真回, 同回得幾快
有新器材出啱傾咪吹下水, 無嘢傾住咪影多幾張相
最近阿仔學校last day先用R5影咗大量相, 亦做免費義工影下其他同學, 啲相crop一下再調下光暗就share返俾其他家長, 佢哋睇到都開心覺得好正
(其實只算係一啲普通snap, 不過同佢哋用手機影嘅差距實在太大)
Canon 鏡又唔出又無副廠,又少新手入坑,自然問題都少同埋用canon 多數都可能由單反跳無反,個操作咁簡單同易,緊係少人問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞