Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
定價最緊要
外國好似400USD?
MSRP $429
不務正業又唔整埋防水
樓上師兄原本考慮就出果支120-300mm f/2.8
就證明重量同鏡長於佢黎講唔係太大問題
反而比較在意外變焦設計,加上佢都講到好多時都係zoom盡200mm用
其實EF 70-200mm f/4加埋RF adaptor都短、輕過RF 70-200mm f/2.8
確係可以考慮
要諗點sale件垃圾,真係辛苦lok
呢部野因為個價錢完全係垃圾,個4K soft 到,呢個價買Sony ZV-1F唔好,起碼配置好啲,可以換電,重量差唔多。不過我覺得用電話係最好。
lok條片已經同iPhone12mini比較過,
iPhone12完勝,兜得lok幾辛苦
對拍片有要求先唔會用依部垃圾
呢部野顯示到Canon間公司根本有問題。呢部野market極單一,但拍Vlog呢部夠用嗎?電話都3至4個焦距鏡頭啦,佢定焦想點,全條片都自拍咩,你估5年前。賣三千幾蚊喎。強如Sony都要出部ZV似返相機咁樣嘅model,起碼吸引到影相嘅客丫,純拍Vlog我真係估唔到有幾多,而佢哋唔用電話又會買依部野。不過都係果句,價錢問題,如果$998一部,都可能賣到下,而家成部G7X咁貴,只係可以話on9
我屌 唔見咗粒原廠電
咁又成千呀
原來件垃圾無得換電
想請教下如果而家先入手Rf15-35 F2.8 應該買行貨定水貨好我見行貨要16k 有2年保養,水貨就平4k 約11-12k咁上下(應該冇保養?)
價錢相差咁遠,我會買水貨
反正而家無反系統好少走焦問題
唔同以前單反驚走焦,新買返黎就要拎去維修部調焦
最緊要俾錢前試清楚,冇問題至磅水
鏡頭又好少無端端自己壞,除非touchwood唔小心跌過撞過
咁就惟有俾錢維修
其實用得長炮本身都預左佢大件+唔係成日用
所以可以接受既

利申R5+70-200 F4用家
雖然RF版收藏係方便啲
但始終鍾意內變焦設計多啲
有冇人知RP可以放到幾錢 用咗幾個月想trade咗佢轉r6,放到4千都好
4千實有啦
正路52-5500都有人收
如果我直接啲拎去星際嗰啲舖頭放呢
應該4800左右
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞