Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
新手想問下rp 原罪係咩?

主要想旅行影下相, 平時係香港就影下女朋友同隻狗。

好多年前都係用canon 50d , 所以第一時間諗返canon.

另外去日本有無買邊間牌子的機會比香港平
2023年唔只係得canon一個選擇
冇ibis 用細電 單卡 操作呢啲就唔講啦..
你話定位係咁要輕便係咁都冇得拗
就算R8都係咁

連拍慢 shuttle lag 對焦唔夠快呢啲 亦都冇得比較
畢竟4年幾前嘅機

RP我覺得最大問題係佢color science 同以往 Canon 完全唔同
另外無論JPG 定 RAW, 啲相都起晒渣慘不忍睹

今時今日仲會買RP, 無非都係 考慮到 平 同輕
但係RF 鏡 就大部分都 又貴 又重

如果諗著 平 或者 輕 嘅話
Canon 絕對唔係一個選擇
明白 唔該兩位 再睇下其他牌子ff 或者買返2手6d 果d 算
2023年就咪買番單反
canon 真係好唔爭氣
我支EF2470 2.8 出現err01
光圈一收到4就出error

上網睇過係零件老化,想問過左補的話,應該去邊維修好?

canon 定星際?有冇推介?

謝謝
拎返去Canon整 預千零蚊
好!thanks

我支鏡5-6年前買,無左單,得張保養卡。。。

轉頭上canon 問問
係咪第一代,好大個hood果支?
係的話問完應該都係得個吉,因為我兩年前問過
當時Canon已經以支鏡停產太耐,冇零件為理由
停止維修,最後轉用Sony系統,支鏡送左俾個台灣朋友
佢話台灣有人專門維修Canon機/鏡,佢整得到可以繼續用都係好事
唔係,最新嗰代黎,5年前買
啱啱比左佢睇,行貨有85折,預千幾蚊
哦,第二代,仲好新
咁一定有得整
想問下有冇rf328用家 想聽下用後感
想換枝RF USM 邊度買會平同唔會比人呃
貴過我整支24105少少 我嗰支仲要唔係行
基本上好似外對焦嘅鏡都成日咁壞 用嗰時要錫住嚟扭
RF乜野USM?
香港任何鋪頭都有機會呃人,亦可能遇到唔同sales而有好大分別
驚就去大連鎖店,俾建議零售價買行貨,有乜事仲可以追究
否則一定要平,又夠膽承受風險,直接去price.com搵間標最平價細鋪
但強烈建議帶個熟悉攝影器材朋友去幫你試,你負責俾錢同請佢食飯就夠
關外變焦乜嘢事?
仲糾結响伸縮 zoom,外變焦的話,你仲有幾多支內變焦鏡可以俾你揀?
不如用晒定焦算啦
RF定焦都好多唔係內對焦
想買部850D玩吓先知咁快停產咗
可以點改進
變翻內變焦用到extender?
首先個hood同腳架mount唔好咁掗拃
RF第一代真係好阻訂,雖然比起EF版收起短又輕左
但hood同腳架mount又大過EF
原本可以連EF版hood、腳架mount一齊裝到既鏡頭袋
居然放唔落RF版,相機袋又係
原本某一格放到EF版,但又係放唔落RF版...
我都拆腳架mount用
By the way 咁都推唔爆post
70-200mm f/2.8係我開工最常用鏡頭
因為閒閒地影十個八個鐘,咁長時間托住部機同鏡頭都幾甘
就算唔落三腳都單腳,所以腳架mount一定要帶
反而有陣時見個hood咁阻訂,會唔鬼帶
點推啫.. 又唔係有咩驚人消息
用咗35GM 2年都仲未等到佢出枝35L
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞