Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
真係 好方便
RF 70-200mm f/2.8最反智就係連原廠1.4X、2X都用唔到
呢樣真心接受唔到,又死要獨食,連副廠都出唔到合用2X
如果師兄手上支EF版本仲係生生性性,的確唔使心急轉RF版
一來等將來有可能出改良版第二代
二來話唔定等到副廠解禁,出支仲靚過原廠
價錢又平一截,到時更多選擇至轉都未遲
100-500裝完extender後縮唔晒先搞笑,係Canon先做得出。
除非第二代出內焦架姐
如果keep住外變焦都無可能落到extender,以呢兩枝rf 70-200計
以Canon以前嘅策略, 應該會同步有幾枝70200, 未必係第二代
我估另一枝到時應該就會係內變焦同埋支援extender
想問有無巴打有用緊Sigma 20mm f/1.4 DG HSM, 有無咩評價 想買嚟去旅行用
出左
100-300
Sigma 一定sharp,但重到950g同埋20mm定焦超難用,你考慮完依2樣野ok就買吧,如果真係為左影銀河星空建議2手入2手出當借鏡
點睇
貴唔得過nikon枝26mm餅
睇光學質素,如果同RF 16mm f/2.8差不多就唔係咁值
佢仲貴過果支建議零售價$100
理應靚過16mm,最少全開光圈邊位唔好散得咁緊要
否則都幾趕客
我曾經擁有,配落無反機全開光圈都sharp到暈、色顏濃郁
如果你接受到比較重,仲有加唔到filter,係一支好鏡
燈泡頭不推薦
想請教下 EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 有冇轉接環適用於R50 body?
我上Canon 網睇左好多都搵唔到
被canon 放棄了的EF-M鏡
youtube有d人開箱評測左,呢支既邊位係正常的
應該同枝24 1.8比吓
the digital picture已經有,可以上去望望
除非未來部換鏡powershot可以用到M鏡.如果唔得M鏡就實變垃圾!
垃圾咗啦,啲M鏡宣緊陸續停產
update完firmware 就冇呢個問題
想問下r6 mark ii 冇插鏡頭個陣,將部機上下反轉入面有聲係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞