Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
轉左無反機仲大大舊 難得出部R8又閹到買唔落手
其實好地地R5主力R6輕便未算囉 部R6除左拍片又閹機頂mon又閹到得20M pixel
R8仲癲 聽落又輕又平但連快門都閹埋就住R6

更加唔好講啲鏡 換個mount就當新鏡天價賣

evf latency又大

利申6d用家 想換好耐 如果6d2個對焦唔係咁hea直接移植apsc變相堆曬係中間 應該換6d2算
大大舊係單反初心
不過又咁講 canon造工幾好
只係同一個技術嘅產品要比多好多錢
講到咁,不如試下轉會啦,你都諗住換無反,咁不如試下Sony Nikon
Why not R5 or R6II then?
R8除左粒電同個價之外冇乜問題
平心而論,R6(2)出低MP啲換高iso/連拍我覺得可以接受,
同埋依家R5/6(2)個size對DSLR用家嚟講直頭係迷你,canon個line up真係唔差(除咗好撚柒貴之外)
唯一係部R8仲係大大部真係唔知做乜鬼
明明對手係a7c細細部打入門市場仲要有個軍艦頂真係
用翻RP個殼
由頭起過模就唔係呢個價啦
但係依家個價都唔係好
想問下大家,本身已經有部r6i, 但如果去旅行始終略嫌重咗啲,如果想買部去旅行用,想輕但又有啲質素應該出r7定r50好?

唔考慮轉會因為都有啲rf鏡,唔想浪費
R50
R8
R100
手機算啦
gr
想問下禁多位,本身用緊6D,想升級,考慮緊R同R6。但因為自己唔拍片,而換機主要係想對焦方面可以再快啲同多啲對焦點。想聽下大家意見
R
Canon 部部野又被收皮
360 出手指相機
想對焦方面可以再快啲同多啲對焦點咁點解要考慮R呢
如果影靜態題材為主,建議R,像素比R6多10M
經常影動態相,對機身速度有要求的話,建議R6
可以講,從6D upgrade去以上任何一部機身
都會明顯感受到進步,尤其Eye tracking AF
就算加EF>R mount,用返EF大光圈鏡
AF都比6D快、準得多
就算R,對焦點都比6D多好多,亦比6D快
有無insta 360都收皮架啦
各位高手...小弟想問下小白應該配咩鏡頭好啲...
Ching 1999
果然係青山醫院管理處
sorry...我新手,我想問小白應該配咩相機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞