Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
咁多位大佬,想請教下,呢排問到朋友借EF 鏡玩
如果M6 mk ii 轉插,買canon adaptor 好定 Viltrox speedbooster 好?
Speed booster 會唔會令到冇咁sharp ?🙏🏽🙏🏽
有咩勁?
4000萬像素配sharpness 頂級嘅新鏡 菲林模擬靚色 細 輕 對焦進步左一代(xt4或之前所有機都廢到仆街) 文青外型 機身+ 新一代56 1.2 夾埋個價先等於一部2手 R5淨機身 但影出嚟絕對係比得上 仲有勁多副廠鏡 平靚正
緊係原廠啦
Sony a6100想轉會canon, 糾結緊r7定r8, 想拍片嘅話r8得is 會唔會差過r7好多?但ff 低光表現又好過apsc
揀R8我會揀R6
想問下大家會點樣過相入電腦?
Sd卡
唔知落唔落後
不過其實都幾快
標題: 垃圾 R8 又無 ibis 又用細電
真係諗唔明點解唔揀R6價位又差唔多
Sigma十幾年前已經有120-300mm f/2.8
頭一支係金圈版本,當年一出我就買,好似一萬尾
用黎做野,影運動一流
之後出Sport版,又係一出就換,大概二萬中
光學質素提升唔少,全段全開光圈都sharp到暈,可以用快狠準形容
惟一缺點係比較重,好似3.3kg,每次出動唔用三腳都最少單腳
如果Canon出支100-300mm f/2.8
除非偷輕好多,或者玩內置1.4x、2x之類
否則好難對得住成八皮野價錢..
幾勁都好,呢個規格放係今日應該賣唔超過5萬
800mm F/6.3個規格明顯比佢高
https://www.tincheungonline.com.hk/products/canon-eos-r50-rf-18-45mm

呢間野買r50有冇伏
豐澤果d全線冇貨
天祥唔會伏啦
冇問題啦 呢間
原來白色冇貨
有冇人知比較穩陣既鋪頭邊間有現貨
萬成
好似冇乜有白色現貨
下星期有啦
訂左果啲先有貨定點
好搶手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞