Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
買R8不如買R6 1

買R6 2不如買R5
我就揀咗R6 1
1/2代最大分別係拍片,其他功能都有進步但唔顯著
如果唔係玩拍片嘅1代夠玩
留返啲錢買鏡好過
仲要1代跟支紅圈24105 ,可以買少支鏡
唔拍片買r6
R8拍片有咩優勢?
r62 唔過熱 無限錄 有錄影c1-c3 r6 1代 得 p mode m mode
R6 1過熱咩? 拍片除左M mode仲有乜mode好用?
你拍vlog 得m就唔太方便喇 r6 1真係會過熱 最大問題過熱完好耐先回復返
r5之前都有個更新解決咗 r6就冇 所以部r6我都賣咗
我拍乜都用m mode
我懶 r8就低過1萬可能買黎做副機既
依家太貴
呢排d RF 2手價係咪升返曬?
係 好多冇貨
仲貴過水貨價
見過星際 Rf小小白$10xxx
但之前都無貨 同原廠價都跌左好多
又炒返起? 因為出左新機?
大劣啲行家落嚟成櫃成櫃咁掃上深圳賣

應該同2邊差價有關
好多遊客行
啱啱行過 有個大陸女人睇緊sigma 係咁問Sony同Canon mount有冇分別
RF少人放咪高價d
但我唔明高過一手價係咩事
成個星際 RF二手鏡應該少過10枝
大陸撚搶哂上去
唔只
啱啱去買電 求其立過眼 唔計水貨 真係唔多RF 係好多EF
咁癲咩 之前明明Rf勁多人放無人買
即係2手都炒貴曬? 我早兩星期放左13500
兩年鏡 50rf.2 係咪蝕晒
啱啱我喺星際見到嘅RF鏡 係得600 f11、15-30、24105紅圈+24105非紅圈、紅圈1535、100 Macro同埋extender
仲有枝800 f11
600mm、800mm f/11呢兩支針孔針
真係狗也不屌,最少我身邊冇一個認識既人擁有
亦未見過人使用,唔知實際銷路如何
唔打雀真係冇用
不過600好似3xxx 算抵玩
打雀都要藍天無雲
否則陰少少天,ISO要推到4000過外
呢兩支完全係日光鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞