Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
如果賣3千已下會有興趣. 大6山狗都要2千
係貴D姐,但係個spec真夠玩幾年
今個月買左水貨rf小白16.5k 開心使用中冇問題
鏡頭好少無端端壞,加上而家無反機AF特性已經好少出現走焦
如果9.5k買到有保養行貨,支鏡外觀又ok的話,我會首先揀佢
已過保的話,揀9.4k全新水貨 (反正有事拎去維修都要俾錢,不如買全新)
最後至會揀萬二全新行貨
買乜貨都好,最緊要俾錢前試清楚,尤其是水貨、二手,冇問題至磅水
thx bro
Eos r 想換r8 而家仲放到幾多錢 出完新機又跌價
明智 最緊要知道自己想要乜
7500應該有
我都有差唔多打算
同埋係到諗依家啲r6 r5 ff機iso可以推得咁高冇咩渣
好似冇咩要買2.8嘅需要 又貴咁多
有冇清分享吓2.8同4用落嘅心得
影風景無乜分別,影人像2.8同4差好多,睇你會唔會影埋人
散景唔同?
見utube review感覺上差唔遠
睇需要啦,如果風景多,人像少就照f4,多人像2.8,感覺上去到無限遠個時分別唔大,如果幾米內你會明顯d
都係一句.. 睇你影人定影景多

影人就多就一定 2.8,起碼買完唔會再心思思85.2 同 135

影人唔多就4,除咗價錢外,Size 同 重量都幾大分別
原廠整,齋換排線
唔知點解總係覺得拎同一部機set同一個光圈數值
RF鏡個景深係明顯過EF鏡
F4有F4嘅好處,F4放便、輕、細枝係好處,旅行會好方便同舒服,但canon 真係好貴
But用緊5d4去旅行,以前用過5d3,感覺上佢個人像咬同追焦好過5d3,當然同無反無得比,感覺上比科技養慣左隻手,5d4到夜晚快門慢少少1/30都手震,r6個機身防震同一情況下會cover到
85 f1.2 同 70-200 f2.8 可以一同擁有
rf85 f1.2好正, 每次影都覺得物有所值

基本上我係為咗枝RF 70-200 F4先入奸狠呢個坑
點解要為左枝F4入
又話R8廢嘅 賣到周圍都斷貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞