Canon 用戶討論區(30)垃圾 R8 又無 ibis 又用細電

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
想換機先嚟冇機用
聽講 canon 成日都無貨 好似唔憂做咁
想買 摸完繼續用r5算
Nikon兩三年前出嗰枝都係差唔多定價
HK$80,800
https://www.nikon.com.hk/zh/af-s-nikkor-120-300mm-f2.8-e-fl-ed-sr-vr
如果真係七萬五港紙咁其實幾抵
如果有埋1.4, 街價係list price 打過九折就不錯
過年後入手r6 mark1 開心使用中
貪佢支紅圈24105 kit鏡
比較過mark ii 似乎拍片勁啲
影相無乜太大分別

我又唔會拍片淨係影相
所以入手mark 1
同你一樣 不過冇跟佢支24105 用番ef鏡
睇最新嗰張宣傳相就幾肯定無內置1.4x
價錢睇返同級Nikon嗰枝
一樣無1.4x, 價錢係8萬港紙
r5 有排用啦
而家有
rf 24-105 f4-7.1
rf 50mm 1.8
rf 100-400

想買多枝天涯鏡,平時影人像多,但亦都會影下風影
諗緊rf 24-105 f4 定 rf 24-240好

有冇巴打用開覺得邊枝抵玩啲
香港官方都出埋100-300介紹了

咁鬼大支
$81,280…..
你依家已經包含曬24-400嘅焦距
你一係trade 24-105 入24-240 就會方便d
或者trade 24-105 入F4版做升級 質素好d
所以你點都係要trade走枝kit

比我揀我會買24-105 F4 Trade走F4-7.1

另外影人像 通常都係要淺景深 即係光圈F1.2-F2.8
有50 1.8都夠嘅 睇下你有冇budget追$3000-4000果d 平價F1.8或者F2 RF定焦鏡
同埋RF本身就唔抵玩
你依家prefer兩枝一手都要$7xxxx-$8xxx
好難叫抵玩

另外你本身有24-105同100-400 你要枝24-240只係方便少少 但你覺得你要影到240mm以上遠野嘅時候 你都係要帶埋100-400 同埋枝kit真係冇用 105 F7.1真係唔用得

By the way 你咩機身?
點解會諗24-240
一定係24-105F4好呀
或者補支15-30
睇佢似平玩+方便便攜
估佢心態 可以帶1枝就帶1枝
唔講質素果d 咁睇24-240係ok

補15-30 我寧願補16 2.8算
15-30 細光圈 4000呢個價位唔ok
覺得換鏡好煩
所以你咩機

我都覺得羞恥,唔想再提起了
24-105 F4係幾好 特別你影人像 F4只係大2.8一級光圈 同埋105都係F4仲要L鏡
謝謝層主
Trade左佢買R6
或者trade曬佢轉會
Canon R系統 影到相最少都要一部R6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞