有冇跑步撚入嚟吹下水 (29)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
可能係肥絲

本來諗住easy run 下就算,跑跑下越跑越有。
覺得自已進步左,上個月跑呢速度要chur爆先跑到,今次係覺得遊刃有餘,可能天氣凍左都係一大重要因素,希望今個月做到sub50
歡迎加入瘦仔行列,show 啲quali比班肥仔睇
點解可以上到咁高 仲要遊刃有餘
我先前跑呢個速上到200,以家少左20-30
跑完原全無喘
garmin錶係咪detect唔到跑步機上面跑
正式度就要喺lab又跑又抽血先做到。

某啲garmin型號有測試Lactate threshold乳酸閾值嘅訓練模式,佢係間接按表現估計。

再粗略嘅計法係最高心率90%(隻錶預設level),不過LT受訓練嘅影響好大,少做運動嘅可能再低啲,而最高心率亦需要透過運動去測試。

我哋平民跑手一般都係憑感覺推斷,即係過咗某個心率疲勞會加速累積,果個位嘅心率就係LT。
係,因為定位係要用gps,gps係要射訊號上衛星再接收返衛星訊號,所以上面有建築物/天花板擋住就用唔到gps=測唔到你有位移。
有用心率帶既話(不論咩牌子)就可以用garmin個測閾值功能,garmin開跑步>訓練>乳酸閾值測試。
我支持肥仔果邊
活動選跑步機,跑完校正返跑步機個距離
好撚熱血
恭喜總理
總理巴都係個有故事的人
以往在 BURN 裡有一句話:「過半馬時,要像完全沒跑過一樣輕鬆。」

我都要學識呢個心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞