有冇跑步撚入嚟吹下水 (29)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

東南亞熱馬 + 凌晨起步 = 真心地獄級,日本台灣馬可以十四,東南亞馬未試過十五

預咗會出事,今年最長一課只有上兩星期25K,加上失眠無瞓等於跑通宵馬,目標唔上車就算

對上一隻全馬2年幾前又係呢隻Amazing Thailand,人生最差6個幾鐘行住返終點,結果今次快過上次,已經收貨
感覺呢到唔係好推adidas
你著緊adidas?邊對?
著緊nike
但觀察覺得你哋完全唔提adidas
55比我想像中低
講緊435爬升
asics 同hoka 唔係要買大半個碼咩?
adidas 無係連登落廣告
主要係235/245/45/55無氣壓計,爬升唔會準
有扁平足 今日easy左1k就腳痛 內足弓嗰個位好似扯住抽筋咁 點搞已經著緊kayano29
跑之前既動態熱身做下跳繩動作彈幾分鐘黎伸展下腳板底條筋+幫佢充下血先,平時拉多啲筋。
又真係好啲 啱啱停落黎拉筋再繼續 雖然有少少痛 不過都ok
練習鞋最鐘意adios6 呢排入咗sen8 今日比賽都係著佢
以前戴casio protrek個氣壓高度計完全係只供參考

嚟到smart watch 我以為係靠哂gps 高度計
唔介意簡體字既話讀呢篇
https://zhuanlan.zhihu.com/p/431842910
懶人包:
唔同品牌既功率模型都唔一樣,有啲只計跑步時(消耗係跑步上既能量),有啲計跑步時(整體消耗既能量)
當中既用到既參數亦唔一樣,所以好難去比較,每家廠都會話自己果套先係岩。

基本上市場龍頭幾家大廠之間既功率計無乜可比性,功率呢樣野都係睇趨勢多,睇zone,呢幾間廠都差唔多。

硬件上可能會有比較高級啲,採樣率上密啲,監測器採既數據可能有多啲(如styrd會監測埋橫向震幅),最貴採得最密最多野應該係styrd。

個人意見:我用hrm pro,因為平好多,個功率趨勢同分zone同其他大廠一樣有參考作用,再搭埋garmin錶有額外跑步數據+實時傳落隻錶既數據睇,目前我都係參考心率多過功率(個人認為功率係跑山既時候會比較有用),其次hrm-pro本身係條心率帶,有得冬天/平時更準確更高採樣率咁顯示心率,幫到我跑果陣更加穩住個心率。
不過我對功率都唔係話好熟悉,目前只係跳住咁速讀過一本介紹功率同功率軟件既書,覺得不如睇返心率算,無乜大優勢。
而styrd係有自家既軟件,去配合功率訓練法,要付費,未用過唔清楚好唔好。
兩對著落有咩分別?
adios6 有,sen8諗緊入唔入手好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞