有冇跑步撚入嚟吹下水 (29)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
諗緊好唔好T8褲就算
咁我買先
TNF係指邊對
先前某個po提過嘅HR drift數據參考,唔計頭段熱身,攞30分鐘平均心率,前半個鐘同後半個鐘嘅心率差3.5% - 5%內(假設速度一樣),就係理想嘅帶氧耐力訓練範圍
睇數據,你160心率左右就係Lactate threshold,去到呢個水平捱唔到好長

上圖LT1係 aerobic threahold,LT2係lactate threshold

如果你目標係全馬,應該集中練aerobic水平嘅速度,呢個速度比較容易維持兩個鐘以上。照你張圖應該暫時要6分披以上先有機會keep到。

如果目標只係半馬或以下,可以靠練lactate threshold附近範圍,減少乳酸產生同積聚,改善後段跌watt情況,但對全馬距離幫助有限,因為呢個範圍要練到頂到兩三個鐘唔係短時間做到。

結論,如果想跑好全馬,就要畀啲耐性,跑慢啲跑耐啲(唔一定係跑長啲距離,因為跑慢咗訓練時間已經長咗)
啱啱追返po,天氣一涼就愈嚟愈多勁人出現
就算毒巴貼sub 50出嚟都唔驚訝
T8 算啦,naked belt 著同除都麻煩
搵日去cam2 執
感謝巴打
好詳細
其實我依家easy同長課都係用緊6分幾坡去跑
Garmin錶成日都叫我跑6分坡40-50分鐘
同你不謀而合
療傷療左4-5年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞