Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
已經比起初初嗰陣好得多,可以接受
當然非原廠冇修正一定冇咁好
所以如非必要都唔會咁轉插

宜家泥坑都開始多Z鏡揀
個人嚟講始終有情意結,我覺得N鏡光學係唔錯
亦都有俾心機開發Z系
相反S牌開始有擠牙膏行為
我會覺得Nikon係有前景
我睇左啲咩
睇到奸狼一地精囉
nikon 出z6iii 部r6m2應該唔洗賣
所以C要早過N出 lam左個市場先
咁我又唔覺得會 R6ii睇落都係target返本身用開canon嘅人為主
其實都係部好機嚟 用fsi都做到低jello effect 4k50又no crop

不過個人覺得講到贏到旗艦機又多咗少少
成 9 個負皮
係囉
另外D廠賣12999USD冇內置1.4X真係好撚貴
話時話我同你係鄰國人呀支胞
叫鄰國做大陸,知你係膠攝嗰邊D支那人啦
Sony 600GM

Canon RF600

同樣賣$12999美金,但Sony 支600GM無內置1.4,但係新設計,MTF圖上到天花板,光學質素明顯贏你奸狼支EF單反鏡焊接環版囉懵閪大陸仔 reganlam

你連Nikon 支Z600內置1.4x定係2.0x又唔知,連奸狼支焊接環版係舊設計又唔知,就敢膽出嚟柒話Z600貴同離譜,睇下我屌柒你留言啲正皮啦,連Nikon post啲巴打都認同你戇鳩呀你柒咗就好快啲縮返入你嘅支那狗乸老母嗰狗閪窿入面啦死大陸仔

你又用殘體字又用蝗語,又稱呼叫美國啲州做你咪就係支那人囉賤種 reganlam

[url]「五毛出沒注意」著名引戰分化狗會員reganlam 係一件用殘體字+蝗語嘅大陸仔嚟
https://lih.kg/3063463
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
買唔買z30好, 呢度巴打話有d貴
唔需要evf, 除左Z30就ZVe10
水貨個價幾抵玩
重點係個grip好揸手得嚟 部機好細部
驚水貨唔駛一年就壞機
其實諗完都無得揀,之前用eos m , 而家俾canon 撚狗咁撚暫時唔會再考慮canon, sony 支1650kit 之前都用過係垃圾鏡, 以apsc機跟kit 鏡又唔要evf好似得番 z30, 但唔知隻kit係咪同sony 個支一樣差
Sony嗰支唔知點 我諗買得都可能考慮其他鏡多過kit
Nikon嘅話選擇就唔多 但係z30用嘅話 16-50 50-250 40/2 三支都物超所值
唔係,利申:兩枝都用過
個人覺得Nikon嗰枝16-50同50-250好太多
呢支打燈影人一流 sharp 到介手
不過個人覺得50.8 仲sharp

其實apsc 嚟講Sony 無得輸,有騰龍加持
Nikon apsc 鏡無乜選擇,除咗果幾支kit 之外 要硬食FF鏡

twitter 見到
信長樣!
有新戲
nikon 支16-50一定好過sony個支,但用得sony apsc寧願玩副廠配支配sigma 18-50仲好,但冇咁細
Nikon你接受到得個幾支Apsc鏡再唔係就FF鏡就得
有冇人用緊viltrox 85.8,質素如何
諗住買部Z30拍下野同影相 有冇咩要注意同埋有冇話邊到買會抵D咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞