Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
點解唔見街有黑色版
另外40 2係咪未出貨 街又係唔見
a7iii -> z5 = bsi cmos -> cmos
有啲downgrade嘅感覺
起碼都上z6/z6ii
唔夠錢就買megadap用住先
黑色一定要去showroom先有 街無派貨
40f2 有普通同復古版 唔追求外型普通版夠做 性能一樣 應該唔難揾
15000呢個budget如果揀Z62只能勉強入一支二手/水24-70
咁點解唔投資落多支定焦鏡玩住Z5先,等日後升級Z63?
反正B唔BSI 喺低ISO對於一般用家根本冇大分別

明明高質原生鏡就係Z Mount一大賣點
如果要用Megadap咁麻煩點解又要轉會呢?
用返Sony唔好?
玩返Z6一代機就更加唔建議了
16-50 先啦反正支鏡咁平
成日見到人賣1000左右
之前喺youtube見到個大陸人links tv影咗幾卷kodak嘅唔知咩菲林再去還完返隻色 之後整咗兩個picture control files
個人覺得幾靚
咁要睇返ching平時影咩多
日頭影就冇乜分別嘅
但執起相上黎,我就覺得 dr寛容度個啲就有啲分別喇
我怕ching係a7iii推到2級半但去到z5得返2級會唔開心姐

如果好少推到咁盡既,咁z5都係好野黎嘅,宜家個價真係好抵

利申,我冇用過sony同z6ii
不過我影星個陣比較過z5同z7ii
佢個budget係少尷尬既
不過Z62都唔係新
所以可能儲住錢等Z63好啲
去日本先入85.2
我覺得唔係上FF真係買富士好過
之前用xt20+富士個支天涯 好滿足

現在疫情放咗想買新機轉ff先諗nikon sony

想問問各師兄

咁睇是否nikon z機可以用轉接用到罪大 騰龍既E 猛?
想問係問FF機用唔到
我主要影人像..轉會係因為頂唔順Sony個mon色
同埋太重
我用開龍仔支28-200mm
N記有無啲機輕啲又天涯嘅組合

N 記z mount都有支24~200, 搭z5都應該夠輕
依個問題不斷輪迴 仲未出到手
巴打xt20放左幾錢 同支天涯姐係邊支

都成年前
好似被條友壓到4500? XT20+35 1.4
天涯好似星際放到3500? 18-135
窮撚終於入左z5,依家主要影景用緊kit24-50
如果有時會影星,買多餅鏡有咩平價推介?N記或者副廠都得
窮撚 Z機 影星 呢三樣嘢係唔會一齊到
要餅鏡更加唔可能
除非你覺得支28餅夠你用

開心用緊,係嫌佢tele個度光圈太細+有陣時z5啲focus唔中人樣
網店啲優惠做乜
想問 影風景 70-200 定 100-400

本身有14-24 同 24-70
我覺得70-200
70~200, 唔夠tele 就再買個2倍增距變成140~400 f5.6
z6iii is coming?
z6ii對焦(影人)嚟講係咪勁z5好多
z5影人發現10張有2-3張會focus錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞