Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
希望個 spec 係針對返 internal / external 4k 60 pro-res
拍片黎講
z6ii / z7ii 都未夠部 r6 砌
r6 都 4k 60 un-crop
何況 r6ii

其實我諗唔明 D 廠唔比人 set 拍 2k
一係就 1080
一係就 4k
定係本身 2k 冇出 codec?
佢出Z8唔會打到自己Z7/Z9條Line咩?
應該出Z6 iii / Z7 iii 會更好?
因為一步到位去UHD更重要,無謂中間搞咁多野
2k 5k 6k呢d只係過度期同埋相對少機會用到,crop係一件事不過double的話你可以田字形downscale個效果好好多
若果 cut mechanic shutter 就點都唔會打到自己
再加少 z9 連拍 1/3

同埋 z6ii / z7ii 拍片始終太大限制
但你一跳就跳上 z9
要出部中間價
唔係個個都需要直倒
咁大部上 gimbal 玩 9 自己
pixel多過Z9 50%但係感光同連拍弱d,咁樣會分工分得好開
其實一路都係單反嗰面個策略,旗艦 + D8__ 平行
Z之所以未有呢部D8__對位機出現係因為Nikon唔夠資源太快出到;而Z7雖然「只係」中級機(control同MP)不過個時間差令到可以同D850共用同一塊sensor,新出嗰時算大MP,衣家到Z8出得60MP的話咁Z7條line可以退半格
情況有少少似同時有D4 + D800 + D700嗰個moment
Z6=D750
Z7=D850
Z9=D4
我仲以為係咁樣分
Z7只係塊sensor同D850對位
mode dial,無直度,無物理引閃,偏弱AF(尤其係firmware 1.0)
咁其實Nikon係改過D700系列個定位,D750係用mode dial但D700係掣

anyway,我只能夠講係有唔少人等緊Z8,佢咁樣出係完全match晒一部份本身D850用家(包括我):
要高MP,唔要mode dial,要有直度/L-bracket啱掣位,要插引閃
我意思係以為Z6 Z7 Z9嗰三條Line,
係應對入門,高像素,旗艦三個唔同方向,
所以出Z8嘅話,加強高速拍攝同拍片方面唔係會比較合適咩?
雖然我都想Nikon好似你講咁出,
(因為我都係D850用家)
但咁樣變咗Z7系列嘅定位好似冇咁清晰
(因為佢好似本身就係針對高像素系列而設計,定係我一直都誤會咗?)
我意思45MP響Z7新出嗰時係「高像素」,但係響60MP存在前題下就係「中像素」
咁Z8如果真係60MP,佢出現之前Nikon最高只係45MP,你未有得揀除非轉會甚至上中幅
所以我覺得Z7一開始要咁樣出,多多少少係因為Z8有排都未出到所以要頂住先

咁日後Z7 Z8的確會有重疊,但係起碼Z8個定位會清晰
係Z7iii唔知可以點改進,尤其係個sensor都加MP的話咁點
將z7iii 當做 z8/850 定位唔會合理啲咩 少啲product 但係明顯啲嘅定位點都好嘅
睇嚟z6iii同z7iii應該冇望
你意思係類似Z5同Z6咁?
睇個樣Nikon係想咁
低階嗰部係閹割版咁樣,好多野俾唔足不過成個package性價比會好
壓低個價位係可以令佢賣多好多部
Z6,7,8應該有一部會行Sony S系列咁專攻拍片
如果唔係佢投資開發係lens breathing control d鏡頭無理由淨係俾Z9呢部拍片功能比較完善嘅機上面
Nikon「咪有z30專攻拍片囉」
買z30既人會唔會買支過萬蚊有breathing control嘅FF鏡先
我搞吓笑姐
無錯,Z6 7 8一定要有一部拍片先決,如果唔係會勁重疊
btw個rumor其實無指明Z8一定係60幾MP,佢只講會同a7r6對打;
之前有另一轉rumor仲講Z8會用Z9同一塊45MP stacked BSI sensor
如果咁成件事會唔同晒,似係對打R5多過任何SONY機
而且咁會好明顯係拍片專用機
咁的話,或者超大MP但唔stack sensor可以留俾Z7條線
Z6就繼續同Z5共用廿幾MP
平玩長鏡有咩選擇?
Ftz 搭 70-200 f4 會唔會不智?
唔會

Stephen都推
唔會啦,70-200 f4 roadmap 完全無話出
嚟緊有支70180暗龍
不過講價位宜家70-200/4真係幾抵玩
就係比個價吸引到
不過佢光學質素到依家仲得唔得
睇過啲review 見枝24-200 個tele 仲sharp 過佢
利申Z6ii 用家
想問下
應唔應該Z6ii 換Z9? 定係keep
行同水差好多,我諗緊賣左部Z6ii ,貼少少錢換Z9
24-70 4又係,諗緊4換2.8,定係留
細炮一向好多妥協架啦,又要細又要平點會好IQ...
通常新出嗰時就sweetspot,不過一出耐咗就會俾新d嘅天涯鏡過頭
買咗之後先決定囉
好多時就算唔係搵食雙槍,都有人會留部細做後備或者唔想得一部大太部
支f4 kit都係,細細支有佢好處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞