Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
會唔會岀Zf
下放Z9功能再加mechanical shutter... 我發緊夢
其實將z6ii換個殼出zf應該好多人會buy

不過睇佢宜家未必有資源出zf住

好多街數 特別roadmap啲鏡頭未找
咁鏡同機身又唔同廠... 似想食盡Z9條水就真
想問邊到買水貨z 鏡少啲伏
利申日馬買過24120Z, 但見而家定焦香港平啲所以問
嗰件死大陸仔 reganlam 連支Z600係內置1.4x定係2x都未撚清楚就鳩噏話Z600貴得嗰$2500就係離譜,又唔睇Z600嘅成像同設計係比奸狼嗰支焊接環版RF600有誠意得多

佢已經唔係第一次柒
佢件柒頭係Sony post入面連CMOS 入塵同鏡頭入塵對成像影響嘅分別都唔知就扮嘢去教人,俾成班罪大巴打笑
喺星際兩間鋪買過水鏡未覺有伏
求名tthanks
銀x, 大xx
明白,謝謝
X河
買過一枝SEL2860 kit鏡,哥仔態度好好,
咁平都俾我驗屍咁驗,仲借埋機俾我試完先收錢
其實買鏡借機俾你試,試完先收錢係好正常
原來咁好服務
太耐冇喺香港買過野
巴打點解由Sony轉Nikon 最近都諗緊呢兩間
介唔介意分享下?
終於入咗85.8
試鏡相已經j咗sharp到
我都係Sony->Nikon
Sony 色好差張張都要photoshop執
我用Sony 時都係用adapter轉接Nikon AIS/D鏡多
得好少Sony 鏡,反而F mount 鏡就唔少
同埋我覺得Sony啲色點都要執
而且Nikon啲掣佈局同操控上幾就手
所以我都鐵定入泥坑
佢再唔冇聲氣我可能忍唔住買住ZFc先
真係有咁差 巴打由邊部轉邊部?
我覺得Nikon最慘係鏡頭少
I see不過時移世易 而家Sony都好多鏡了
Sony宜家係多鏡,但我已經退咗會
我退嗰時都未有咁多GM
我嗰陣時都係用緊Sony蔡
如果而家咁既情況你會唔會心動想轉返呢
Sony真係好多鏡
唔會,Z mount 萬能插更勝E mount
真係要用E mount都用到
但係影返出黎非原生鏡唔係成像無咁好咩?

Btw巴打覺得前景黎講邊間好啲
假設兩間都無投資過由零開始
淨係記得嗰陣時Sony啲蔡司鏡好大枝、好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞