Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
兩邊都同時寫raw定overflow先用sd先?
要最快嘅話應該淨係用cfe寫jpg/raw
RAW only
等唔切喇想入手Z6ii
邊到入手最好
而家送cf卡真係好抵屌
miss 咗
咁多位大佬,小弟想請教而家入手二手d810諗唔諗得過,主要係玩水攝微距近排見到有人放機有d心動
水底用緊Olympus tg6,陸地影相用fuji xs10如果買左d810就會放部tg6出去

另外想請教想買咁多年前既機有咩特別要留意因為upgrade得想係長用,萬一真係壞左難唔難搵到地方整
唔該咁多位大佬
心動不如行動

不過 tg 換大機加微距鏡,我估可能要啲時間適應

始終大件咗,無咗 zoom 同多咗嘢操作

我都想換機落水影相
但無錢無時間

遲左完左喇
完咗送64gb

而家送128

冇舊機嗰啲師兄可以上星際搵部二手超舊機,三幾百嗰啲
屌呀真係唔講唔知
128仲抵屌喎咁
唔該晒大佬要儲定錢外潛
z6 trade做z7ii 唔知值幾錢?
但係萬成價錢唔係會貴啲?拉返都係同星際新機差唔多
想問下zfc 要其他色係買完再去nikon換?
係 同埋要行貨
無追開器材成5-6年
點解支35mm 1.4G 金圈 平左咁多
F mount轉哂Z mount啦 你知唔知nikon出左幾年無反機?
訓左幾年無留意
太多人放F接環嘅鏡頭,有時見到啲小黑五都有啲心動,不過又搜尋過話小黑五好容易壞,唔知真定假
想請教咁多位

點樣可以追焦咬實D
近排換左Z9, 影田徑比賽 (z 70-200 2.8)
已經用緊AF-ON lock住個跑手,
但由於距離有少少遠,
lock唔實, 好易就lock左去隔離d人

又或者有時, 當個跑手擰轉面/ dum低頭時,
又甩焦, lock左去隔離D人面

想請教點樣setting可以lock實D?
用3D tracking會唔會好啲?
已經set左3D tracking了
都係咬唔實
會唔會真係太遠 去到200都影到全身嗰種距離?如果係的確有機會誤判
睇過YouTube嘅A1 Z9 R3對焦test Z9係最弱雞嗰部
一係你上youtube睇下d人點set Z9運動mode睇下
如果係跑道上跑緊, 尾50m左右, 因為只foucs一個人,
咬得實既
但跳遠, 當個人一dum低頭, 咁岩後面又有班人企左喺度
明明lock左個選手, 但都會甩, 自動lock左去後面條友....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞