Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
哎 唔該哂 我日本自買日水😭 走上去Nikon HK 睇下點
唔該哂巴打
想問吓喺Nikon 網店訂咗機,正常幾耐先有出貨email update?
你指FF機用dx鏡? 會強制開dx mode 啫係crop mode
一樣情況甚至更差
因為Z系body知你插DX鏡會強制開crop mode
本身crop mode原理就係唔用哂成塊sensor 所以先叫crop mode
所以像素少咗係正常
呢排好似多左人買NIKON 咁既
啲人開始發現Canon 又貴又重又無副廠鏡
FF 得返nikon 揀

用長鏡套design language套落呢啲肥鏡好唔夾
我反而好奇點解會開始有人講Z9
以前連登+舊登想搵個人傾吓D5/4/3都難
Z9個價太平 45k嗰陣都唔多人講
跌到3字頭超多人買

同埋z6/7ii upgrade上嚟個升級感好大
始終z6/7ii 係夠用有餘 但係唔夠人勁嘅水平
無機械快門都幾大noise
同埋Sony a1 無integrated 直度、r3 性能又一般
好多本身用緊nikon 單反係見z9 性能夠用先轉會
好似上面巴打咁講,z6/7ii 性能唔係好夠開工用
再加上nikon 而家算齊鏡群
諗諗吓又係
Z6/7都唔用pro body control,初代仲要無直度/雙卡
Z6/7價錢門檻比以前D8xx/7xx仲高,反而Z9對比D5/4係減
另外我本身無留意其實Z9以Nikon旗艦嚟講係好高MP,又封多一隻門(studio/crop撚)
其實我用緊D850仲幾開心,一路望住Z7/Z8條line幾時成熟就會上Z,但如果Z9可以再跌吓咁我諗我會一步到位(vs我仲有加部D500副機)
唔差在等多幾個月望下 z8 係像數向定 video 向先
講真 nikon 唔出部機打 fx30 真係對唔住自己
z9 唔係唔拍得片
但上 gimbal 就有 D on9 咁解
希望 z7 打後主力 video
z8 像數
點解水貨平咁多?33,000有一部z9?
有啲地方官價好平
如果真係出z8我諗同z9一樣要等一排先有現貨
依家nikon高階鏡同機既產能追唔上銷售
快件在【葵涌和豐工廈營業點】完成分揀,準備發往 【香港青衣中轉場】
同埋宜家新出機、鏡乜柒都炒
過一排先買無死
想問下幾時會出Z5 II?同埋會唔會出細FF機?
想問nikon官網個會員註冊係埋廢嘅, 係咁申請都彈404
還是有其他link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞