Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

Nikon無反Z 誕生於Nikon成立第101年

Z mount擁有無反相機最短嘅16mm法蘭距同埋55mm嘅最大口徑 ,Nikon設計師認為最完美嘅配搭,有助於鏡頭設計,Z鏡嘅強勁光學質素就建基於此。16mm法蘭距可以有效轉接各種老鏡,甚至Sony FE / Canon EF鏡都可以轉接到Z機使用。

Nikon無反相機大部份用咗由Sony生產嘅CMOS感光元件。塊CMOS本身性能優越,加上自家調校,擁有優秀DR(Dynamic Range)、ISO表現、色彩深度同解像力。

喺Z9推出之後,Nikon展現出自己對開發對焦、追焦、連拍性能嘅技術,追上Sony同Canon嘅水平。Nikon更喺以往冇乜特別嘅拍片性能中後來居上。至於入門至高階機種就要等下放換新機

Nikon嘅無反相機喺做工、手感、操控、menu、mon、WR等方面依然保持單反嘅一貫水準,姐係user friendly+襟用。至於有幾襟,好多師兄部Nikon單反用左好多年,用到甩皮甩骨都冇壞,唔洗update新機。呢個係Nikon相機賺少左錢嘅其中一個原因。Nikon嘅WR(weather resistance)出名勁,基本上地球上任何極端天氣都可以應付到,例如極地、沙漠、草原、高山,都唔會熱/凍到開唔到機。連地球之外好似都仲得:

NASA喺太空影嘅Time Lapse
https://www.youtube.com/watch?v=ls41cPlKbz0&ab_channel=NikonEurope

無反相機

全片幅 FX

Z9 一部真正嘅無反旗艦機
以自家設計嘅stacked CMOS、新嘅EXPEED 7處理器達致完全無black out、真正嘅real-time EVF,以及4570萬像素下嘅20fps高速連拍、用1100萬像素嘅120fps連拍等等卓越嘅功能。

拍片方面,因為Canon Sony Panasonic有賣電影機,所以佢地嘅相機點都會閹割拍片嘅spec。但Nikon一如既往,將佢可以俾嘅都俾哂用家,8K30p、4K120p、 N-log、Prores HQ、10bit內錄應有盡有,令Z9媲美專業電影機嘅性能。甚至2022年firmware update之後更加可以做到8k60p 12-bit raw內錄。

除左拍片性能媲美攝錄機,Z9革命性取消左機械快門,呢種大膽嘅做法完全釋放左相機嘅高速連拍性能。一句話,快到癡左線。最新嘅對焦系統有埋全自動3D tracking,AI自動識別人眼、動物眼、賽車、電動車、巴士等等等等...追焦又快咬得又實。神一般嘅連拍性能配上有雙摩打嘅S line高階鏡頭,諗下已經濕嗮。

影相喺畫質方面保持Nikon一貫嘅高水準。由原生ISO64開始顯示呢部有著超高速連拍嘅旗艦,都有極好嘅靜態畫質,影風景一定好靚。得益於電子快門,快門速度一路可以收到1/32000,喺日頭用58mm f0.95都唔驚過曝。

仲有好多Nikon品牌嘅優秀傳統,Z9都繼承左。優良嘅做工,握持手感,頂級嘅天氣防護同可靠性。仲有use-friendly嘅操控,貼心嘅功能,包括為低光環境拍攝而設嘅夜光按鍵、為互外拍攝而設光度最高嘅EVF、為專業攝影師而設方面高低炒嘅翻揭式螢幕等等。

Z9係Nikon比我地用家最好嘅禮物,Z9呢部性能強大且完整,售價極有競爭力嘅旗艦相機,佢嘅出現令本身係Sony/Canon年嘅2021變成左Nikon年。嗰句Nikon要執笠,終於成為一個笑話。

Z5 抵玩入門 Full Frame無反相機,十分推薦學生哥/初哥買嘅第一部全片幅無反相機。有D750嘅Full Frame sensor(畫質幾好,14級DR),有IBIS,雙SD卡槽,同高階機一樣嘅鋁鎂合金機身、操控同手感,369萬像素EVF,電池襟用。拍到有crop嘅4K。喺呢個價位比到咁多野你,暫時只有Z5。雖然唔係用Z6嘅BSI sensor,但ISO3200或以下幾乎冇分別。惟獨連拍4.5fps,未必符合到要高速連拍嘅人。

Z6 2400萬像素,抵玩Full Frame無反,BSI sensor同Sony A7iii係同一粒,綜合性能優秀。缺點係單XQD/CFExpress card,仲要額外買Card Reader。

Z7 4600萬像素,頂級靜態畫質,用左D850同一粒sensor,Nikon獨家嘅ISO64,用ISO64影風景一流。ISO 64仲有一個好處係喺晴天用大光圈鏡,快門唔洗爆左1/8000s。一樣係單XQD/CFexpress。

Z6ii Z6升級版,相比Z6多左個SD卡槽,多一份Backup安心好多,雖然XQD/CFexpress嘅quality好好,唔容易壞。對焦進步左。連拍去到14fps,錄影有4K60P,不過有crop。

Z7ii Z7升級版,雙卡槽(XQD/CFE + SD)對焦進步左,有唔洗crop嘅4K60P。係一部適合唔同場合又有一定要求嘅人用嘅高階無反。

Nikon全部Full Frame無反相機由一代開始已經搭載IBIS(in body image stabilization),喺手持攝影嘅時候可以讓你降低快門速度,唔洗下下推高ISO,錄影時都會令畫面定啲。

半片幅 DX

Z50 抵玩APSC機,細部,但好好渣手。用左單反D500粒2090萬像素sensor。畫質唔錯,連拍可以去到11fps,拍片有4k,輕便適合拍vlog,雖然冇IBIS,但支kit防震好出色。而家街價一機兩鏡好平。

Zfc 呢部機未出嗰陣,我睇到spec覺得售價有小小貴。但諗唔到嘅係,一出即賣斷貨,訂貨要等好耐。呢個就係好睇嘅復古FM2造型比對消費者嘅吸引力? 的確,呢部機嘅外形一啲都唔輸主打外觀嘅富士相機。經典轉盤操控令用家可以感受菲林機一般嘅操控。 功能上基本同Z50一樣,但螢幕就改為多角度,即使用腳架/遙控手柄都唔會阻住你望個mon。對焦系統亦採用咗Z6ii Z7ii嘅模式。

Z30 規格上大致同Z50、Zfc一樣。不過為主打vlog市場,喺正面加咗錄影提示燈,亦拎走咗EVF令機身更輕巧。同Z50/Zfc嘅主要分別係最長錄影時間可以去到125分鐘。不過Z30未有喺Zfc加入嘅900秒快門。

Apsc鏡喺Zfc推出之後只有某啲大陸廠有出副廠鏡,原廠鏡選擇不多。雖然都夠用不過要定焦就好可能要選擇Full Frame鏡。

最新roadmap:

無反鏡頭

首先要講嘅就係S-Line。S-Line係Nikon無反高階鏡頭嘅Symbol,相當於單反嘅金圈,Sony嘅G/GM同Canon嘅RF紅圈L鏡。S-Line鏡落足料,除左捨得用ED同非球黎矯正象差色散,仲用左Nano Crystal Coating(納米結晶鍍膜) 確保減少炫光同鬼影。逆光影相,都可以保持高反差。

高階S-Line(大三元+F1.2)仲會用埋ARNEO鍍膜,同LCD mon顯示光圈快門ISO數值以及對焦尺。每一支Z鏡相對同規格單反鏡都有明顯進步,只要焦距光圈啱用,入手係唔需要猶疑。

唔係用開Nikon嘅可能會問點知道支鏡係Full Frame定APS-C鏡。其實睇到支鏡有DX就係APS-C專用鏡。冇寫就for Full Frame,APS-C亦都通用。

Zoom Lens

Z14-24mm F2.8S
Nikon Wide Zoom大三元最後一支,眾望所歸,延續Nikon嘅招牌鏡頭之一:14-24 F2.8G。唯二平面前玉嘅14mm wide zoom,另一支係Z 14-30。14mm嘅MTF挨住天花板,定焦級水準。平面前玉方便使用Filter (CPL/ND/GND),需要用原廠lens hood先可以用到112mm 圓形filter,價錢唔平。可以用到100mm嘅方形filter,平好多同埋輕便,長途跋涉減輕好多負重。唔洗好似舊嘅14-24燈膽要用150mm嘅方形filter,十分「貴重」。好鏡要輕便先想帶出去,呢支鏡只重650g。Z14-24絕對係Hard Core風景攝影嘅不二之選。順帶一提,呢支鏡coma control非常好,連邊緣位嘅星都係一粒粒,影星表現一流。

Z24-70mm F2.8S
可能係市面上最好嘅Standard Zoom。Made in Japan。光學質素優秀,定焦級水準。有電影鏡先有嘅Parfocal特性,姐係變焦唔會轉移焦點。對焦快,呼吸效應好低,拍片同影相都啱用。

Z70-200mm F2.8 VR S
地上最強70-200,Nikon落足料嘅怪物(6片ED、1片螢石、2 片非球及1片SR藍光高折射率鏡片),所以抗色散同眩光水平係頂級,不過相對的支鏡好重。MTF挨住天花板,定焦級水準。配合x1.4/x2增距鏡畫質都唔會有明顯衰減。VR效果極其優秀,body開埋IBIS,手持200mm可以用1/8s唔手震。內變焦相對可靠性高啲。雙線性摩打,對焦快狠準,配合Z9嘅強悍對焦性能更加如虎添翼。

Z14-30mm F4S
唯二平面前玉嘅14mmwide zoom,另一支係Z 14-24。確定唔需要影星嘅情況下,性價比好高嘅Wide zoom選擇。14mm非常wide,適合影遼闊嘅自然風光,歐洲大型教堂,狹窄室內環境。平面前玉方便使用Filter,可以直接安裝圓形filter (ND/CPL),都方便使用100mm方形filter(ND/GND)。有電影鏡先有嘅Parfocal特性。細支輕便,加上獨特收納結構,帶出去好慳位。呢支鏡可以滿足你影星之外嘅全部風景需求。性價比好高。(星都可以影嘅,不過要推高ISO,或者用追星儀。)

Z24-70mm F4S
唔好見到24-70 F4呢個規格就以為係「狗頭」,呢支係S Line。3000-4000蚊Kit鏡價錢,光學質素唔輸單反成皮嘢嘅F2.8大三元好多,見證Z無反鏡入左新世代。獨特嘅收納設計,帶佢出街都幾慳位。呢支十分抵買,新手建議跟機購買。

Z24-50mm F4-6.3
我講下用料:2片ED + 3非球,喺呢支咁平嘅鏡頭上出現,仲有咩好講。Budget不足嘅變焦鏡選擇。

Z24-200mm F4-6.3 VR
一支唔係S line嘅鏡頭,但有ARNEO塗層+納米結晶塗層,Nikon堅係捨得用料比平價鏡頭。Zoom Range夠闊旅行一鏡走天涯。光圈唔夠大,靠IBIS室內勉強用到。如果夜晚需要影相,可以帶多支35/50 F1.8喺夜晚用。

Z100-400mm F4.5-5.6 VR S
呢支長鏡以Nikon嘅鏡頭設計技術,令外變焦部份唔會影響全支鏡嘅重心位置。只要你set咗上腳架,點zoom都唔需要怕重心會向前聚。另外Nikon亦設計到支鏡唔會喺向下嘅時候因為自身重量而令變焦前組跌咗出嚟。同Z小黑一樣,由中心到邊角都非常好嘅畫質,絕對係追求輕便長變焦嘅好選擇。

Z24-120mm F4S
Nikon特色嘅24-120去到Z mount一樣有。不過同F mount唔同嘅係,呢支就算變焦範圍咁大,仍然可以保持到中心sharp邊位實嘅水平。另外呢支鏡嘅最近對焦距離只有0.35米,亦可以充當少少微距鏡。總括嚟講係一支非常高質素又適合日常使用嘅鏡頭。
Prime Lens
雖然以下呢幾支得1.8S光圈 但用料同設計係高階S Line。

Z20mm F1.8S
廣角大光圈,光學質素優秀,新一代星空神鏡。F1.8影銀河保證足夠入光量,唔洗將ISO推倒好高。實測連corner都極少coma。20mm夠wide,可以勝任風景攝影。20mm最近對焦距離,close up畫質唔錯。星芒表現略遜色於F mount支20mm f1.8G,但都唔差。不過呢支價錢唔平,除非你係影星發燒友,追求高質星空影像。

Z24mm F1.8S
經典廣角焦距,24mm相當於人雙眼視角,屬於透視效果唔係好誇張嘅wide鏡,如果你唔鐘意14-20mm咁wide,可以考慮下呢支作為wide鏡起點。用途廣泛,可以影風景、街拍、室內人像、影星、VLOG。25mm最近對焦距離,close up畫質優秀。星芒十分鋒利好睇。錄影對焦好快,呼吸效應低。推薦鐘意24mm嘅人選擇。

Z35mm F1.8S
由Nikon 58.4G + 1424G 設計師同 「百變妖」28.4D設計師聯手設計嘅鏡頭,兩位高手聯手設計F1.8規格嘅鏡頭十分罕見,可見Nikon對無反系統之用心良苦。以35 1.8規格黎講,價錢唔平,但質素絕對對得起價錢。係Nikon史上最sharp嘅35mm,且散景十分柔美。如果買兩支人像鏡,35mm + 85mm係經典搭配。35mm可以影人帶景,85mm夠tele可以影特寫。

Z50mm F1.8S
一改以往50 1.8係入門鏡頭蓋嘅定位,sharp到你唔信,可以話corner to corner都sharp。Flare同紫邊控制極優秀,係典型無反Z鏡嘅光學質素。啲人用佢同Zeiss 55mm F1.4 Otus比,都只係輸小小。如果你係攝影新手,想入第一支定焦,強烈推薦呢支,3000幾蚊嘅價錢係Z系最抵玩,質素唔會令你失望。講多啲,50mm之所以叫做「標準鏡」,係因為50mm視角接近人單眼嘅視角(46°),所以取景構圖十分自然,好適合初學者練習學習攝影。

Z85mm F1.8S
巴打大推。喺50mm f1.2 同 85mm f1.2出嚟之前嘅Z系最靚人像鏡,焦內利到𠝹眼,焦內外過度柔順自然,散景柔和好睇。係一支不可多得嘅高質人像鏡,價錢合理,影人買呢支唔洗猶疑。

Z50mm F1.2S
Nikon AF「標準鏡」攻頂之選。
Nikon S line嘅定焦鏡一向喺光學質素同體積重量之間搵到平衡,呢個係製作現代鏡頭嘅妥協,參考G master系列。但係,唯獨呢支Nikon唔肯喺用料到妥協。將一支「標準鏡」做到Bigma咁重(1090g),一支70-200 咁長(150mm),簡直喪心病狂。支鏡落左咁多猛料,除左頂級光學質素,仲用左同58.4G一樣嘅3D HIFI技術。所以散景十分之靚,唔識形容點靚法,你睇過就會明。如果你鐘意影人,又唔介意「貴重」,呢支係攻頂之選。

Z58mm F0.95 Noct
現代光學奇跡,Nikon巔峰之作,科技之結晶,堆料嘅怪獸。呢支雖然有成2kg重,不過係一支無論光圈全開定收到最細,對焦點最近定最遠,都由中心sharp到邊位嘅鏡頭。可惜藝術品級數嘅佢唔係普通人會肯洗錢買,有錢我一定買一支黎收藏,應該唔捨得用...

Z400mm F2.8 TC VR S
內置1.4x Teleconverter嘅首支Z mount有金圈嘅鏡頭。雖然價值不菲,但係用上全新嘅Meso Amorphous Coating去更有效處理鬼影同眩光問題,以及新開發嘅Silky Swift VCM摩打去令支鏡嘅對焦更快更靜,絕對對得住個價錢。而且內置1.4x增距鏡令一支定焦鏡頭可以同時身兼400mm F2.8同560mm F4嘅效果,令使用彈性大增。甚至更可以再加裝1.4x/2.0x嘅增距鏡,令支鏡再加長去784mm F5.6或者1120mm F8。

Z800mm F6.3 VR S
繼F mount 300/4同500/5.6後,首支用上PF鏡片嘅Z mount鏡頭。PF鏡片可以利用屈光技術,減少使用嘅鏡片,令鏡頭更輕盈。秉承S-line之中最高級鏡頭嘅光學質素,但係重量只有2385g,定價只係5萬左右嘅價錢,話係Nikon打雀人最值得入手嘅鏡頭都不為過。

Z400mm F4.5 VR S
即將發佈嘅另一支400mm定焦。Size同100-400mm差不多,光學質素就稍高。雖然呢支並非PF鏡,但重量只有1.1kg (Tripod mount除外)。由於係定焦鏡,而且最近對焦距離只有2.4m,如果需要距離上嘅彈性,選擇100-400mm或者會比較適合。反之如果冇呢個考慮,光圈、光學質素同輕便程度方面,呢支400/4.5會更勝一籌。
Macro Lens

Z MC 50mm F2.8
用了7 組 10 片 (包括 1 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片及 1 塊氟塗層前端鏡片),細細支,唔想帶50 .8咁大碌嘅用家絕對可以考慮。

Z MC 105mm F2.8 VR S 採用全新對焦 AF 系統,用了11 組 16 片 (包含 3 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片、附有納米結晶塗層及 ARNEO 塗層的鏡片,以及附有氟塗層的前端鏡片),比50mm嗰支高質一個層次,抗眩光,消除紫邊基本冇難度。呢支又係一支由中心到邊位都sharp嘅鏡頭,甚至收到F22都唔會有解像力下降嘅問題。

Compact Lens

Z28mm F2.8
有普通版本同SE版本,SE版本同時係Zfc嘅其中一款kit鏡。SE版本採用以前AIS鏡嘅外觀設計,配合Zfc嘅復古造型。呢支同40mm F2同屬Z mount嘅新窮人三寶,雖然質素比起S line稍遜,但係勝在輕便。

Z40mm F2
呢支40mm嘅光學性能比起s line會差小小,例如s line嘅edge to edge sharpness,炫光與色散抑制等等。但以2000幾蚊嘅價錢、170g嘅重量、細小簡約嘅鏡身可以有f2嘅大光圈絕對係不少人嘅首選鏡頭蓋。呢支鏡可以輕鬆放入日常用嘅袋,方便Z系用家帶出街snap shot。加上40mm嘅焦段進可攻退可守,本身用開35mm/50mm定焦嘅人絕對唔會唔適應。惟一「缺點」係太多人買... 不過都開始逐漸有貨!

DX Lens
Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR
呢支餅鏡有黑色同銀色可選。不過銀色單賣似乎未開售,暫時要同Zfc一齊買。等效24-75mm 亦非常適合日常使用。

Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR
另一支跟Z50嘅kit鏡。對於玩Z50/Zfc又需要用到長焦嘅人嚟講可謂首選。

Z DX 18-140mm F3.5-6.3 VR
無論焦段定光圈都講明佢係一支專for APS-C嘅天涯鏡,等效焦距函蓋標準27mm至到長焦210mm。不過相信最大缺點係成5000蚊嘅官方建議零售價。想入手會建議等佢跌下價先...
暗龍
Z28-75mm F2.8
呢支鏡頭用上龍仔一代類同嘅光學設計,以為少量ED鏡同Nikon嘅coating。冇S line牌頭,光學表現唔算頂級,不過重量只有565g,比起24-70/2.8S價錢亦比較相宜,如果偏好2.8光圈,可以考慮呢支多過24-120/4S。值得留意嘅係,似乎因為coating同龍仔G2唔同,出嚟嘅發色會比龍仔嗰支偏返藍少少。

Z17-28mm F2.8
暗龍大三元之中第二支出嘅鏡,為用家提供一個2.8 ultrawide zoom 平價少少嘅選擇。分別在於14-24冇得直接裝filter,而呢支可以直接裝67mm filter。另外呢支比起14-24定14-30都有更短嘅最近對焦距離(0.19m)。不過喺推出時定價8000左右港紙值唔值得就見仁見智。

關於Nikon黃

以前的年代,say 1970-1980's,不少平價鏡頭會用上較差的材質,包括玻璃和複合鏡片接著劑,在長年使用,受到紫外線的影響會令接著劑老化(the Canada balsam adhesives),出現鏡片白化、發黃等問題,比較常見在Takuma,Canon Ltm (0.95例外),Nikon non ai 鏡頭上面出現。
Nikon戰前後的舊鏡,當時的光學玻璃中加入少量具有放射性的一種稀土元素.(如 Lanthanum) 以消除玻璃原料中的鐵鹽(iron salt) 所產生的綠色調,使之變成無色透明狀態,以便達成光學應用
稀土元素的本身經長時間並不會造成光學玻璃變黃﹗
而是其(成份污染物)或(不純物)(contaminants in the ingredients)(如:Thorium salts)經長時間累積造成光學玻璃變黃。
兩種情況都可以同時發生,比較常見的是前蘇聯Juipter鏡頭,用上了「鑭」的放射性同位素做原料,後改用鉛,一直到90年代才停用。

而單反時代嘅Nikon黃已經唔係鏡頭問題,而係Nikon堅持喺picture profile同white balance到還原真實顏色,喺影我地亞洲人嘅時候,會還原我地嘅膚色,唔似Canon默認將JPEG調整到白裡透紅。
據我所知,Nikon單反嘅色彩由D800開始已經不斷改善,D850已經完全唔會有所謂嘅Nikon黃。去到無反世代,Z5/6/7嘅直出色彩已經十分柔和自然,觀感好舒服。
Z機身提供左好多Picture Profile,例如風景mode色彩鮮艷、對比度較高,適合影風景;人像mode色彩柔和 對比度較低,適合影人像。影raw可以無視。

Nikon Z實用AF setting分享

分享一個經測試十分之實用嘅對焦setting:將3D tracking嘅shortcut改去Fn1,
首先要set為AFC+自動區域AF (姐係全熒幕有個紅框包住嗰隻mode),
跟住入menu:用戶設定選單->控制->自定控制指定->將Fn1設為主題追蹤。
英文Menu係:Custom Setting Menu-> Controls-> Custom control assignment-> set Fn1 as Subject Tracking

set完之後,只要撳Fn1就會出現一個對焦框框,你可以用上下左右控制佢移動,一旦移動你想對焦嘅subject 你就可以半撳快門/AF-ON,呢個時候你就發覺你想對焦嘅物體已經牢牢咬實,即使你同個subject同時郁動,都可以鎖到,如果你同時用左高速連拍,就會有不錯嘅準焦率。

當你唔需要tracking subject嘅時候,再撳一次Fn1,就會取消個對焦框。十分方便好用。 (6月7號補充)

以上嗚謝 小次郎巴打

Z6/7ii人像印象平衡功能
Z6/7ii喺fw 1.3加入人像印象平衡 (Portrait Impression Balance) 功能,可以調節影jpg時候嘅膚色,方便直出都可以有白裡透紅嘅膚色。
網上建議最佳設定係 Magenta+1.5 Brightness+1.0。個人覺得 Magenta+2 Brightness+1.5會比較適合亞洲人膚色。建議自己試下再較返個啱自己心水嘅。

免費執相軟件
Nikon NX Studio: https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/imaging-software/nx-studio.page
Capture One Express for Nikon: https://www.captureone.com/en/account/download/capture-one-express-for-nikon

Nikon Picture Control 速食網: https://nikonpc.com

留名
留名
Z6iii出未 我想送錢俾nikon爸爸
70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD Z-mount レビューVol.2 解像チャート編
https://asobinet.com/review-70-300mm-f4-5-6-3-di-iii-rxd-chart/
z7iii幾時出啊
今年出完部Z30就無聲無氣中、高階機完全無update
85,600同200-600我就見係ROADMAP度成2年
24,26同12-28都放左成年
新加入70-180,135同35

400 4.5同800 6.3就係突然出現係ROADMAP,而且冇幾耐就出
400同100-400好早係ROADMAP,24-120同兩支微距總算出左
17-28,28-75係外援

NIKON搵埋外援之後總算保持得到年均6支鏡水平
200-600冇記錯嘅話係出Z9嗰時加落roadmap
當時好似係一次過加哂1848 445 2868 428 863五支落roadmap
同時update咗24-105做24-120

照計85.2同2868應該都差唔多出架啦 可能11月?利申鳩估

一開始話21年年底前出2868
依家都就快23年 連影都見唔到

利申 依家用2858+ftz影運動野成日都卡快門 就快崩潰
原來呢兩碌咁早出
一定係啦 雖然係第一代 但塊CMOS係D850嗰塊 DXO Nikon排名入面Z7排得3
Z7點衰都貴Z5好多啦
二手z6定z6ii好
個差價夠買多支鏡
Z6 II 對焦好好多,同埋Z6II 可以插CFEXPRESS + SD CARD
我都有同感,最尾入咗FE2868 + techart adapter頂檔
Z6ii 用家
諗唔到部機仲可以點改進
鳥眼AF
連拍速度再加 and 減少限制(12bit)
拍片Crop mode
但其實都係小修小補
想問下 Z6ii 有CFExpress+SD both 128GB
Set邊個mode好啲?
如果set備用 SD會唔會拖後腿?定會由CFE copy過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞