Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
真係出咗

原來40/2都同時出se復古樣
睇黎zfc真係好好賣,但我更加想要full frame版

利申買左zfc
原本銀色賣左
佢出黑色反而想買返
有黑色即刻比得錢,終於可以同屋企部黑色FM2, 黑色Df 襯埋一set 啦
諗緊買 Z fc, 銀色會唔會跌下價
nikon 想人破產
差唔多錢?
全地球都等緊
但我覺得佢會等啲zfc賣得7788先再出
迫人升級/換機
以前鍾意銀色,所以嗰陣時買咗銀色FM3A
後尾買過黑色FG又賣咗
又開始後悔當年冇買黑色FM3A
宜家覺得黑色型啲
始終黑色耐看啲
我都係有兩部黑色FM2
撞銀始終個第一印象會係其他牌子嘅機
不過屌,未有FF都係唔會衝
插Ai鏡crop窄晒...
十年後, 由罪大轉黎Nikon. 入手左Z5 影下家庭相 用住kit鏡先.
Nikon 幾時出z7iii
想等z7ii減價再入手
用左十年既單反係我手殘之下終於跌壞左

趁機轉入無反系統,啱啱入左z5
手上仲有枝zeiss f mount手動鏡,想問各位除左nikon自出既ftz 外仲有冇其他代替品?又或者只有一枝手動鏡既情況下,用ftz 1代就夠,唔需要2代?
Ftz 1/2代只係外觀嘅分別
手動嘅話可以搵下其他副廠嘅轉mount
有啲個樣會夾舊鏡多少少
Sony就唔好滯啦 Nikon應該ok嘅
Nikon Rumor講下年春有機會出Z8
應該都差唔多係嗰個時間要出新機 再拖就太遲
雖然等唔切買左Sony,但Z9真係好正,係太大部同重。
Z8如果keep到個stacked sensor又做到Z7個size就應該好有市場
cut直度
大MP
pro control (Z7只係semi-pro有mode dial)
淨係呢幾樣已經夠
或者再加/處理埋mechanical shutter去應付flash sync,始終大MP係針對studio落閃
佢唔用 stack + cut mechanic shutter的話
就點都唔算 mini z9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞