Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
never too late, good body
唔差
不過有條件仲係24-120優先
用過畫質最好嘅天涯鏡,sharp、無紫邊咁滯
仲有防震、只係重2470/4 少少

接受到光圈細基本上無敵
想問2樣嘢
1. Nikon 幾時會出Z5 II?
2.Nikon 會唔會出類似A7C FF機?
果斷等684 算
單反上無反,應該點揀好?

本身單反已經用左就黎10年。
D5000 & D3100 + 55-300mm鏡。
係香港去影風景影演唱會飯拍,重量尚可接受。
但當帶去旅行就超重到唔想再影
(雖則挨到負17度影冰)。

而家想買部無反,
FF 定APSC 都無所謂,都係睇hkd9000 budget做人。
去旅行影風景到此一遊相為主。
影演唱會飯拍次要,但都會考慮有多一支細炮/天涯鏡就好。

1. z Fc - 貪佢夠輕身,懶文青style
2. Z50 - 重量都係夠輕,而且雙鏡set價錢我接受到
3. Z5 - FF入面價位算吸引,但真係少重

想問下各位ching 我應該揀邊部好?
利申 呢兩日唔係香港買 就會黎緊日本旅行即買即用
日本機得日/英menu 返到香港好難放出去
其實你都知各自優點,想要咩最向清要自己決定
其實香港買水有機會仲平啲
想請教下進入Full frame世界
收住部二手Z7 等Z7iii
定係直接要部新Z7ii好
對焦問題係咪咁嚴重
新Z7ii/二手Z7ii
我覺得Z7只係半制成品
如果入坑 想買2470 2.8 跟Z5定Z62好呢 外國jj差價好大 見Z5勁減
影靜態多既Z5夠做
一定要二手不如Z6,成件事經濟少少
唔需要IBIS就一二手Z5都得
Z5就算係入門FF一樣有俾五軸防震架
只係連拍慢同埋唔係用bsi cmos

唔太清楚上面巴打想影乜 如果影靜態野其實1/2代機嘅對焦都足夠
二手嚟講個人覺得宜家z6一代/z7ii個價位最抵玩
係喎咁Z5好似好過二手Z6,同價都係咁話
(一路以為佢用無IBIS去分,記錯係Z50先無)
如果有連拍/低光拍攝需要 z6會好啲
特別fw update完嘅z6 睇review性能真係唔錯
z61不如買z5 因為z6要用cf卡
以前就話xqd獨家村冇人用 宜家間間都開始轉cfe
又快過sd card 過相都慳返啲時間
唔太明點解唔俾多幾舊水買張cfe用
因為窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞