Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
F4會唔會忟水啲
夠喇,同埋去到14mm就算30s都唔會拉線,不過我就唔自爆了

主要睇你仲有咩用途喇,如果要兼顧埋日頭影景就14-30會彈性啲
budget所限+用途考慮,我會用14-30

只for影星就一定有幾大光圈就上大好啲喇

btw, 仲有支暗龍17-28 2.8
利申有14-30, 有錢的話想上14-24
14-24買filter都一筆錢
要5000頭仲要光圈細不了
煲完YouTube review
都係狗衝返 z 24 200
我都買咗呢支,行山唔錯
astro仲有其他野考慮,chroma同埋角位distortion
f4其實唔係咁失禮,響body同software度compensate番嗰少少入光量囉
如果真要拎盡大光圈就連zoom都唔考慮啦,Z都有20/1.8其實
之前都係用(dx) T116 2.8,都係長hold 11mm影相
所以定焦都無乜所謂

用緊z5推高iso應該唔掂
如果出支wide 過20嘅 1.8定焦就正
買個 ftz II 再買 F mount ultra wide 2.8 好過啦
唔係做野哋係拍片
唔夠用咩真係?
又真係醒唔起呢樣野
應該貴到仆街
宜家 f mount 1428 2.8 二手都係 5k 樓下
到時真心想入 z mount 果枝再放返出去拎唔會跌好多
當租鏡
nikon個支就算喇,太舊喇,啲邊位好難搞
sigma/tamron個支好啲,不過成k重
反而20.8g 二手都係二三千
不過個ftz都要錢買
可以上官網睇 不過貴過日本買好多下
喺日本買arcrest平到
都真係幾貴,電2000,叉機1100
好誇張

外觀非常唔夾。但係叫做用到
幾銀
定係等呢年有冇新鏡出
宜家nikon授權副廠嘅方向都係輕便平價鏡
要無啦啦出支roadmap冇嘅ultrawide大光圈比較難
建議搵下水貨/二手z20.8
有既,老蛙支15mm F2
不過MF冇AF
今年應該最多出埋roadmap個堆同埋會突然一兩支冇公佈過既鏡,所以你如果諗要14.8個啲應該難

如果真係z mount支20.8你試下先好入手,你有心理準備啲位唔係sharp到好似其他S鏡咁,所以我放左
宜家諗緊佢定係2手啲副廠2.8 f mount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞