Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
接受到個form factor同重量係值得換
不過宜家z6ii上z9都補幾多下
屌 拎部機去NIKON CENTRE整完
拎返屋企發現viewfinder 對焦走焦
又要再拎去整過 已經整左6個禮拜
唔知會唔會又收檢查費
點走焦法 viewfinder側邊粒制唔係有得扭嚟較?
我個部D780黎
用LV個陣影相係對到焦
但VIEWFINDER對焦會微微向無限遠個邊偏離左
影出黎全部對唔到焦
想知咁樣會唔會又收我檢查費?
之前整咩野??
後移左??
換MON 個MON有問題
早幾年
我買新的24-70G 落D610

買時唔覺,但用時怪怪地,後移走焦
拎返MK 師父話 機同鏡都走焦

整完就好sharp
但今次係整完先走焦 未整時係完全正常
唔知NIKON CENTRE會唔會咁仆街唔認數照收錢
過左3 個月未
price.com Z9 水去到35k 樓下?
好耐鳥, 反而想知有冇清出咗水
傳下年有埋Sigma出z mount鏡
加埋tamron啲鏡應該唔使比人話z mount冇鏡用
希望唔好變暗馬
Sigma講得應該唔會出暗馬嘅
希望會俾佢出下18-55/2.8呢啲apsc鏡
日常打卡夠輕便 有公仔睇下就夠
18-50 個隻size勁好J
有啲似以前用D50個時一定配支18-50一樣
APSC出咩俾Z mount都好過無啦
單反嗰時Nikon已經係咁,出過一次超筍35/1.8DX之後就覺得太過賣大包就唔再出prime...
sor 我上次睇仲係 39定40
知唔知邊間買水 ok?
thx bro
我估 7 拍片
8 大 res
6 左閹右閹 / 入門

其實最冇拍片包伏就係 nikon
唔似 c / s 對上有拍片 line 要就住出
都唔做好 D
新手入咗部zfc 配16-50kit鏡 想入多支定焦
會推介28mm F2.8 SE定40mm F2 SE多啲?謝謝
crop之後40mm (60mm)會太長,似人像鏡多過餅snap
28mm (42mm)就似番標準snap焦,35同50中間咁
其實你可以唔買住,用支kit影一排,之後睇相睇吓你其實zoom去邊度多
用Lightroom之類可以排序睇到晒d相用咩焦距影
唔該ching
我之前影菲林就用開50mm 1.8的,而家入無反反而搵唔到支差唔多apsc焦距嘅鏡真心frus
Nikon apsc暫時得大陸廠俾到等效50你
其實28同40呢兩支出嚟嘅效果幾有趣
等效42同60 視角啱啱tight/wide過50mm啲啲
我都想知
講真50 vs 60個視角唔係真係咁大分別
只不過響snap界,一路都分兩派人,35mm vs 50mm陣營嘈足幾十年究竟邊個先係「標準焦距」
(人眼視角響full frame個大約「同等」視角係43mm焦距左右)

所以我覺得插支28mm餅俾Z-DX做snap係OK的
始終28同40係ff 餅響光學上最易做,Nikon限米煮限飯情況下俾呢兩支DX用住先係合理,而28乘1.5後都算好近標準視角
見樓上傾緊 Z9 水。
唔知大家記唔記得當時 Z9 行炒上 HK$57,990,而到最後有幾多人食咗炒價
我食咗正價都覺得肉赤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞