Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

一路想買A7R5,但如果叫到570k JPY ,
俾多5萬yen就上到Z9

母親的抉擇
好撚抵
咁一定z9啦,af 都冇咁煩
我覺得唔難決定
一嚟form factor唔同
二嚟睇你想要嘅鏡群 nikon滿唔滿足到你

始終sony有大量副廠選擇 對於budget有限又想玩唔同焦段嘅人係有吸引力
Nikon宜家就大致上足夠 平鏡都高質 仲有啲特色鏡
不過同一個焦段下選擇唔多
除左機身大細 我諗唔到有咩原因唔上Z9
Form factor可能係問題,Z9(比起A7R5)真係大同重左接近一倍,要去摸下先知接唔接受到

我其實都係自己玩,影人影景為主,冇工作上的需要,睇過Nikon 個line up,想玩的zoom鏡其實都已經有,所以未擔心冇鏡啱用問題(worst case,ETZ adapter效果睇返都唔差)

相片質素兩邊都夠哂有突,係A7R5有埋Pixel shift好多些少,但唔係咁critical

反而最頭痛係拍片,Z9 8k/4k30p真係好過Sony唔少
(可以用dpreview video still比較下:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr29_0=sony_dscrx100m4&attr29_1=panasonic_dmcgh4&attr72_0=4k&attr72_1=4k&normalization=full&widget=200&x=-0.3917321333231638&y=-0.4711591599889469)
重可以直接出ProRes
驟眼睇,A7R5拍片弱好多,可能等遲啲多啲review先知差幾遠

暫時咁睇,(用日本個價)Z9我感覺上真係抵好多,但影相spec對我而言太強,亦太大部
A7R5影相方面我覺得夠哂,size,重量亦冇問題,係拍片方面相對欠缺
如果form factor係大問題 可能A7R5會啱你多啲
之前我自己用z7ii 轉咗z9 本身個袋放到一機兩鏡變咗一機一鏡
不過只要你接受到呢個問題 z9成個操作體驗真係好好
我冇用過sony機做唔到比較

但係如果拍片 其實睇你玩到咩level
我呢啲業餘玩家都拍返H265多
不過有樣野有分別係a7r5 8k得24/25p 同4k冇100p
z9就有8k30p同4k100p有聲
如果8k60拍10分鐘nraw 幾大size?
睇返ricci條片 8k50p nraw 512gb卡拍到13分59秒
多謝Ching分享

拍片質素而言,理解中A7RV個FF binned 4k30p應該會唔及A74個FF 7k oversampled 4k30p,
而本身Z9個FF4k30p清晰度就已經好過A74,所以咁計就差左幾級。
重未計Z9有stacked sensor,少啲Jello同8k冇crop(當然未身A/B comparison ,以上不過係speculation )
其實Z9應該同A1比,A74 A7R都係相機送拍片function
真係清好097多喎
我前幾日買左628650jpy 但間鋪冇得tax refund,有d鋪有得tax refund 即係再9折
東京有d鋪有得free tax=再9折,好正,不過你可能要pre order再飛過去買
nikon點解咁少二手貨想買二手z6/5
太好用 無人轉會無人放
水貨有冇得換?
本身有部d750 trade左佢換z7ii值唔值,仲有大量f 鏡
真係幾好用,放出去嘅價錢又唔高不如入埋Z9可以當b機
如果我有錢我都會咁做 z6 用嚟掃街影風景 z9用嚟影人/運動 內置電池手柄真係好正
好佩服啲淨係得一部z9 走天涯嘅師兄 見到都覺得攰
好多時玩得z9都有部副機日常用 無論FF定apsc都好
齋講影相嘅話,個人認為upgrade 主要係為咗用z鏡,如果一支z鏡都唔入嘅話好似無乜升級感(當然像素多咗成倍)

拍片當然另作別論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞