Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Why not both

只可以一枝就35
Both
有冇朋友可以借住支len俾你試吓,咁你咪可以feel 下個焦距啱唔啱自己
應該會玩住2470感受下唔同焦距先
呢個焦段正 但係呢支同其他z鏡比確係差少少
有少少唔同 呢支唔係賣s line嗰種sharp到𠝹手
雖然成像都算sharp但係主要賣點係個好柔和嘅散景過渡
影下日常同mood shot好鍾意呢支
Z fc + 40F2
日常影下,post ig夠做
冇投訴
呢個價位冇投訴
手持zfc 同28F2.8
準備入多支鏡
但猶疑緊18-140定係40F2
都係日常記錄下生活
好偶然先會行山嗰陣想影下景(可能2個月一次咁
求分享揀鏡心得/用過18-140巴打嘅感受
個人覺得apsc 40mm (等效60mm)對紀錄日常生活嚟講太窄,你而家一支28mm 等效40 係好夠用
我未用過18-140,但係天涯鏡總有用途,可能會發掘到一啲你之後會想再買定焦嘅焦段
有時突然要用到中長焦你都有支18140 頂住先

如果想玩下影人像 40f2會好少少
咁似乎係玩下變焦鏡 睇下邊個焦段啱我心水會好啲唔該你
40同35比係咪就係sharpness個差距?
兩支定位都好唔同下

40係賣輕便
35 係賣畫質
都係嗰啲嘢啦
光點死點插卡位機身同個盒Number
100iso 全黑全白相1:1放大睇cmos有無死/燥點
而家見到nikon官網有優惠 話加錢買枝Z 40MM F/2 依枝鏡 主要用途係for咩架?
去百老X 問 ZFC黑魂要等11月尾先有貨 想買黑色
除咗遠嘢乜撚都得啦
有冇用ETZ21 轉接E mount所有lens 包括Tamron sigma
唔知騰龍 50-400 會唔會出z mount
傳聞Sigma已經得到Z mount授權
又係嘅冇理由三大廠輸埋俾富士
依家入z5會唔會太遲
Wait for 18-50mm 2.8
有Z6+Ftz ,黎緊去東京旅行想買枝長焦試下
諗緊買Sigma 100400定tamron100400
我知Z100400係勁,但係筆值有限,大家點睇
Tamron 50400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞