Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
好不智 你會miss Sony鏡無段光圈環 同輕便
20G
50GM
2470GM2
70200GM2

雖然z9係正
如果sony下一部flagship好正你係唔係又會滅門轉會
買個etz21無痛轉會
梗係雙修
z6ii ,有支35mm,
下一支買85mm定105mm好?
105mm 可以兼顧到微距同人像,但85mm就輕d
想問下Z9應該用邊款remote control?

R11係新款可以摺90度
R10係舊款唔可以摺不過可以分體,淨用個digital插可以插埋俾係10pin嘅細機舊機
唔該師兄,
睇黎R11新款岩D
毒氣室係咪直接入去就得?想試14-30
Nikon 又有 firmware updates
官網z9 42440抵唔抵屌z72係咪冇需要上
Z9 行貨賣街價好似係 45xxx
水貨33xxx-34xxx 行貨冇乜吸引力
除咗保養係咪冇分別??有冇中文menu
日水就冇中文 其他地方嘅水貨有
港行個wifi弱啲
日水冇中文 得日/英文
多唔多人用nx studio?
唔想用Adobe,先至會用佢
拎部z7ii 去日本, 只不過係5度, 個Viewfinder 已經唔識auto switch monitor... 係咪正常
睇吓個EVF上面嗰粒proximity sensor係咪污漕咗/有霧
, 我抹過都係咁, 番到來香港都係唔識switch
個sensor咁易壞定hi到轉咗做evf only
Nikon body多數係零度以上唔會有事
同埋零下因為condensation問題佢先唔保證
5度真係完全唔會有野
如果真係sensor壞應該唔關氣溫事;會唔會撞過個機頂你唔知?
無啦, 反而我係要人手禁個粒野轉viewfounder 同moon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞