Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我用Z5加50.8z同你交換
擺明聞相啦
想問吓而家出面買一手Z7 body only 仲係咪日本製?
泰國製造咗好多年了,而家你搵部一手Z7都難
見price好多舖仲有z7 body only
仲係猶豫緊z7 or Z6ii 差唔多錢
除非追求高像素
否則機能上z6都完勝
Noise ctrl同細節上
細節有保留 z6有低通 z7冇
但係高iso表現係z6ii好啲
同埋2代機好多功能細節上都好過1代少少
其實noise control z6好過z7,但z7阻高像素啲,將z7相縮返去24mp應該分別唔大
未必有貨㗎
有人人近期買過z 24mm F/1.8 支鏡 行咗好幾間都係無行貨
我反而係慶幸買咗Z6ii 冇買Z5

一諗起Z6ii同Z7ii個價錢差咁遠
就唔覺得後悔
你都講得啱 個差別買多支鏡好過
Z6ii 同z5 真係差咁多?果時我都有兩部比較過 個價錢唔差太遠抱住有新買新嘅心態
可能我影靜態野多 高iso 又好少用 而家諗諗吓真係z5 都可能夠用
無Z5 唔知
但Z6ii有雙處理器 背照式 肩屏 14fps已經值回票價
更加唔好話聽講對焦快咗 CFE爽 4K30ff等等

事緣我都係窮苦學生
睇睇下發現 加$4000可以換到咁多嘢 就覺得值

但Z6ii加接近$9000 主力都係高像素 64iso 4K60 ff
個人就覺得未必咁值得升級

用過Z6ii個咁爽嘅高速連拍 就覺得Z5嗰個唔夠爽
Z6 upgrade完firmware 覺得成部機嘅反應又快咗
本身諗住升z6ii/ z7ii,但為咗保住最後mij,都係strong hold算

有冇師兄有z6+viltrox 85.8嘅原相聞吓
諗緊入支那鏡平玩定買原廠85.8 水
如果買水 去邊間好
係咪心理作用咋 最新個fw明明淨係加返少少2代嘅function落去
用緊原裝85.8 喺星際買
兩支唔同焦距喎 兩支都可以拎嚟影街景 係視乎你想要咩構圖嚟決定
講用途多一定24 70啦 不過你手上面有嗰啲鏡焦距又重複咗
想問下Z fc 插濕電嚟叉電,部機棧燈(綠燈) 會唔會有顯示?
而家仲有冇得租鏡?
https://downloadcenter.nikonimglib.com/zh-tw/download/fw/467.html

Z9 fw 3.0
Af仲有得upgrade 仲有其他方便操作嘅小改動
唔想睇字可以睇片

有冇人知買zfc去換顏色皮要等幾耐,放低一陣就搞掂定要擺低幾日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞