Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
係,就算我分期畀錢都覺得佢貴,但係我覺得嗰價錢對得住嗰性能
個人覺得35 構圖有啲難
就算買咗支40 諗住用嚟掃街 最後啲相張張都要crop
最後用返50
呢啲真係個人喜好,好多人都會覺得50視角太窄

35 影得近其實都會有少少變形(可以試下影人留意一下啲五官),50 就唔會
我仲記得Z7新出嗰時,去百記問full ser有個sales開我三萬八
講真本地客多數好忍得
其實係因為見佢水貨價直插啫
以佢俾到嘅野 45k真係唔貴
傳統35mm做snap個用意係進可攻退可守
以現代玩家尤其用開標準28-75mm之類zoom range之類,就會發現佢要景又唔夠闊,要特寫又唔夠窄
不過editorial角度睇,你如果成輯相都用同一個焦距視角又從來都唔裁,咁會俾到一個統一感
所以真係半杯水問題嚟

利申: 我用開50mm做ff snap,35mm係俾APSC做snap
Nikon窮人三寶ff同DX嗰兩支都有
以前 snapshot 應該多數盲拍
所以 50 可以唔洗望 viewfinder 就禁快門
35 就影闊少少方便後製裁晒
其實冇衝突
以前有部菲林傻瓜機,35mm 紀錄生活係幾正
用嚟認真影野係有啲尷尬
好彩個陣係 nikon 訂佢遲遲唔派貨我又等唔到最後 cancel 冇要
btw 其實 z9 水貨即係邊度貨? 台仔?
有冇人40.2同35.8兩枝都有?
推到z7iii
追左 post, 見有巴打講星際銀 X ok
同埋原來Z 24-70mm F/4 S 真係好平
本身想買 2.8, 而家差成萬鬆 d 好心動
唔係開工嘅買 f4 搭多支 1.8 好過啦
係呀,2.8 zoom真係開工先欣賞佢個好處
玩家呢個焦段都係旅行細細支,或者幾隻定焦練吓構圖仲好
諗緊搭35定85好
50 滿足晒你影景影人嘅願望
利申 50mm 打手
其實睇佢好唔好ultra wide 我個人就麻朮

1430 + 50 1.8 可能仲實用

我自己24-70 呢個焦段都係以28、50 為主

可以考慮1430 就咁當佢係一支28 咁用,有需要就扭佢去ultra wide
感覺上對比起2470+50 仲多玩法
用緊 成日覺得要向後行多幾步先係自己想要嘅構圖 所以想試35
40/2
老鼠貨

我見係日本直接買同香港水個價差一千都無
自問真係要識check機先好買水貨
頂唔好嚇我
可唔可以講多少少
35用ge範疇多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞