Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
應該無, 仲要先買咗幾個月過幾日拎上去Nikon 算
保養期內想清cmos啲塵係咪都要收錢?
應該係sensor 壞,一段零下都唔會話感應唔到,係你唔好彩咁岩壞左姐

拋個磚先

究竟z135同z200-600幾時出?好期待
Z 9 開発者Special Interview vol.1~フラッグシップ機「Z 9」の開発コンセプトと注目の新機能~

https://www.nikon-image.com/sp/z9_specialinterview/01_z9/
想問下Nikon z5 想買支影人像嘅鏡
係咪會建議買nikkor z 85mm f1.8?
成條1.8 line嘅定焦都好抵玩
35/50/85 1.8都係好選擇嚟
枝鏡噚日買 今日已經甩咗一粒細漆
應該佢唔好彩我部z7係北海道都未有事,係電去得勁快
唔賣返出去既有咩所謂
50.2s
X河,正呀,門口哥仔態度非常好,推
尋日入支 35/1.8 同 FTZ,今日再 trade in 兩支鏡頭買 20/1.8 加 85/1.8
Nikon都算仆街

23號官網做特價

24號門市做特價+鏡同trade in 優惠
請問Z9有咩hand strap比較好?
係咪用唔到Peak Design Clutch呢? 本身已經加左peak design掛腳slide
旅行z6ii + 24-200mm 定 z50 + 18-140mm 好?

我有z6ii,但無24-200mm鏡,
但唸唸下z50 配18-140mm又好似幾好
咁z6ii 配支24-120 咪得囉
z50嗰set細部啲 不過因為支18-140本身光圈唔大 f6.3嘅話可能黃昏時間已經要推iso 喺同樣情況下z6ii個高iso表現會好啲

同埋影大景 等效上多4mm可能會著數少少 始終28mm都已經開始貼近標準焦段 個透視感會少啲啲
俾我揀我接受到個價錢同重量會揀z6ii+ 24-200甚至上面講24-120
一般抹sensor塵要放部機係CS幾耐
新手啱啱買咗 Z fc + 16-50 kit 鏡,想買多支鏡玩下,有冇咩入坑推介?
靚仔+街拍:28 F2 SE
Cover最多焦距:55-250
大光圈人像:50 F1.8 S
咁我都係簡24-200mm

wide d真係實用d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞