Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike

其實而家z6 z7 z8 z9 分別既定位係咩?
同以前d6xx d7xx d8xx 一樣?
Z6初中階 Z7係中高階 Z9旗艦
Z8你要問nikon個spec係點先知
只係好奇真係出z8 個價格定位會係點
Z9 而家咁抵
今次CES剩係講85’w同餅鏡,如果真係有announcement應該要至少等到二月既CP+
RF係無開放副廠授權鏡 所以副廠多數手動鏡
要講有AF最出名係大陸唯卓仕 但canon打壓佢 所以啲鏡 甚至mount都下咗架

Z 首先Tamron已經有出Z鏡
你就知佢同canon唔同 已經係開放部分授權啦

因為Nikon好明顯係搶市佔 甚至同Tamron合作嗰啲
26mm反而短28mm一截,仲要用金屬
Z9水貨特別抵
反而要睇Z8定位係咪exactly無咗直倒嘅Z9 因為其實Z7ii已經好勁
畢竟Z7ii 水$18000, Z9$34000 所以都好闊下
z7ii 係咪真係勁宜家已經未必
出部 4k 60 no crop 出黎威下先啦
R6 第一代已經做到
再加埋跟機出到 waveform 圖就 per 撚 fect
宜家 pan 部 s5ii af 已經 par 到 z7ii
再唔搞真係太遲
留名等出新機

個接環又真係幾堅
以上星期去江之島所見就係
40% Canon 60% Sony
見到人拎Fuji然後聽真啲,係廣東話
Z7ii 對焦應該同Z6ii 差唔多
其實追焦同暗位對焦都比較一般,唔算係最穩陣
其實我覺得nikon如果要主打雙用機同R6打
真係要出啲力
影相如果電子快門可以再提升fps
預先拍攝放落Z6/7/8
IBIS再勁啲
拍片再加histogram嗰啲
畢竟佢哋都舊了
就係因為 nikon 一直出一啲所謂 “雙用” 嘅機搞到兩頭唔到岸
永遠 影相 6 拍片 4 甚至 影相 7 拍片 3
其實佢將宜家其中一條 line 行 影相 3 拍片 7
已經吸多唔少客
咁多間廠都知道擺咩 function 落去代表果部係咩向嘅概
係佢自己想唔想做
宜家 nikon 係浪費緊 z line 個 mount 同 d 鏡
上個月去日本,就係差唔多全部都係canon OM,去到d相機舖啲人都係睇canon Sony 多,希望Nikon 出返部zf 吸引番啲人
26會賣幾錢
同28太重複啦
未公佈 無人知
反而唔多見OM
仲少過Nikon
好多人拎750
依家有部Z7喺手
間中會影下火車
但夜晚影火車基本上對焦時因為弱光環境/頭燈太光搞到不斷拉風箱
以前用單反時都有呢個問題 但未去到咁嚴重

想問下Z9喺呢啲環境下有無D500/D850嘅對焦水平
入咗部 D300 玩下,估唔到追焦有驚喜,勁過同年所有其他牌子 DSLR
平玩70-200mm F2.8 係咪小黑6+FTZ 最抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞