Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
仲用緊D610 主力休閒影下風景行下街影下咁 有無師兄有天涯鏡推介
F mount唔係太熟 18-200?
不過單反年代天涯鏡好多都係求有公仔睇就算
18-200有諗過 不過好似係dx鏡 用落full frame度唔知會唔會差得遠
28-300mm F3.5-5.6 G
或者咁樣問,有乜嘢誘因,有換機嘅念頭?
個人建議最好等睇吓有冇新機,唔急住用機嘅不妨忍耐一下
但z7ii 出左咁耐都仲係唔平
唔好意思,想問一下Z FC NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) , 影嘅時候放大咗,撳完快門相又會變返未放大時候?請問係咪正常? 利申小弟之前一直用開D90 ,放大縮細係直接扭鏡頭,希望各位師兄不吝賜教
你係咪禁到某啲制 例如個放大鏡/ok制
佢似係分唔清變焦同放大對焦喎
因為你個支係定焦鏡,個焦距就係定死咗係28mm,所以係冇變焦環。你想中間個主體放大你就要自己行去就。或者後期cut返出嚟。
詳情你可以google定焦鏡頭變焦鏡頭分別。
我都估緊係咪類似呢啲原因 多謝師兄回覆
當然唔係不過thx
而家一萬尾,下年出左z8 之後可能變一萬中
我見梳化佬有部15k
其實信唔信得過
冇講行,應該係水
梳化佬其實有無伏
見佢有支f-mount 14-24mm 只係$3800有少少興趣
你上到去舖頭可以check清楚支鏡,佢支支都話完美無瑕
我自己買過冇問題,其他人我就唔知了
二手佬收機收鏡,佢哋都未必試到好清楚,有問題佢哋自己都未必知,知的話佢哋都唔會講你知,只有自己試清楚
放過一支鏡外觀花左少少之後見佢放出黎都話完美無花
你識check咪ok
早排先trade 左部d750買左部z72
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞