Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
新手想玩無反想入ff 屋企好撚多Nikon單反鏡 係咪等zf好
買個FTZ接環就用得返啲鏡
其實Nikon值得買嘅真係Z9
3萬幾買到嘅機器嚟講佢係最抵
佢係比到最多嘅野用家

我本身D4+D850轉A74
F Mount鏡走哂無留戀 買哂E-Mount鏡
等咗1年後舊年11月去日本無啦啦有貨即買,為返3萬多啲啲
之前都係同A1比較緊,當時再睇埋嗰時A7r5個Spec同定價🥶

同樣比3萬左右呢舊錢出嚟
其他唔好講8K60 連內錄Raw都無
機身太細 搞到要用先天慢啲嘅CFE-A card Slot
就算A1下代出嚟,都係唔可以過到1000MB/s呢個速度
如果下代換其他card咁即係白買 又要買過新🥲

加上仲有轉環可以用返e-Mount鏡
電又大舊又長氣啲

果斷A74 + Z9雙修

🤟🏻玩Nikon就係要玩Z9🤟🏻
Z7ii有咩卡抵買
35 1.8 S嘅對焦聲比起他鏡嘈係咪正常?特別係af-c嗰陣
CFEXPRESS B?

我圖入面嗰張512GB $2000唔洗
抵到震
仲要拍8K60 raw可以拍爆卡 無Cut
寫明持續最低寫入800MB/s
寫入能力上贏哂Sony SanDisk 呢啲
Tamron A009開心使用中
$2800收返嚟
細卡同大卡呢 未必拍片
扺屌就一定係美馬 128G Prograde
香港直情冇呢隻容量
我都屌左兩張

錢唔係問題就 wise

你對下美馬賣緊幾錢
99.99? 好似差唔多
你天祥買 2 packs 係抵
逐張買就美馬
btw
因為我買機果陣已經送一張 Prograde 128
我唔洗兩買 2 packs

你對下美馬賣緊幾錢
99.99? 好似差唔多
你天祥買 2 packs 係抵
逐張買就美馬
btw
因為我買機果陣已經送一張 Prograde 128
我唔洗再買 2 packs
$1520 係兩張 保證持續寫入400MB/s 嘅128GB CFEXPRESS B?

如果係呢個價買到一張保證持續寫入800MB/s 嘅512GB CFEXPRESS B

不過唔係Z9用家就唔強烈推薦了
等緊會唔會出7iii
樓上問 z7ii 機
唔洗200美金
你自己覺得抵唔抵 一張過搞掂哂
SD 我就只用S Sony tough 嗰張
不過為返仲貴過我用緊嗰張512
我意思係唔推薦買兩張價值 1520嗰個
總容量同速度都唔係最抵買
想問下官網買鏡送果塊filter用處大唔大
諗緊係去百老滙買貪回贈定去官網買貪塊filter
定水貨先最抵
如果係Arcrest系列的filter係靚嘢,但官網定價係貴好多,自己計返差價
想買支ultra wide旅行影景影下星空
副廠嚟講老蛙15f2 定係 三陽14f2.8會好啲
想請問... 有冇人用過Tamron 70-300 Z mount?
我見好似冇乜討論度
14-30? 用途多啲
影星軌都夠
銀河就未試過了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞