Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
睇過其實仲貴啲
原廠鏡香港水貨仲平
fliter配件就日本買平
買Tamron就有驚喜
今次去希望低價入枝T35-150返嚟搭部Z9
原廠仲未有呢啲Spec
留意返龍仔水貨 香港代理係唔整
咁日本本土都係保一年
価格(税込) :¥179,820 (tax free ¥163,472)
可惜61算 升哂價了
搵二手可能仲好啲
不過龍仔香港係直頭俾錢都唔會整水貨
所以通常龍仔啲人都係買返港行
Tamron好多地方都N年保,係日本得一年
龍仔係咪無再賣啲f mount鏡
想買A041搭Ftz都搵唔到
好似多數人都買24-120mm,少人買24-200mm?

其實點解? 24-120mm 唔係無防震咩?
本身z嘅ff機種已經全部有ibis
24-120 sharp過24-200
同埋最近對焦距離全段0.35米 放大率去到0.39x
一鏡走天涯係極度方便

除非你好需要120-200呢段,先會揀24-200
同埋24-120長焦焦段虛化表現其實ok24-200就做唔到
仲有個恆定f4
24-200個4-6.3唔係咁失禮不過跳嚟跳去某d情況好惡用
防震機身咪有
24-120 係 kit 鏡開工鏡
無反會唔會凍到開唔到機?
好似80mm已經6.3
窮學生求指教 有一堆F鏡 apsc玩左幾年
想上ff諗緊 z5 ftz定 二手d810/850好
2023仲買舊機會唔會好不智
Z72 / Z6ii > D850
我反而想知你手上APSC鏡想唔想繼續玩
如果想,可能Z50仲抵玩
啱啱出新手圈唔夠budget 主要係覺得上Z機都係為左Z鏡 但比唔起錢買鏡 ftz又好似好浪費部機 budget比盡都係z6ii加一支24-70 f4唔太夠用

所以心入面係想趁二手平諗緊ff單反 等z機出齊少少自己又有多少少鬆動錢再一次過上 反正本身對拍片連拍要求都唔高 只係唔知d750呢d好似好舊買唔買得過
多ff鏡 得兩支dx 應該唔玩了/留低spare機
賣哂啲ff鏡換z
or
ftz玩住先

之前買機有trade in plan, 鏡頭都可以trade, 唔知宜家仲有冇

換z就有ibis, 單反就冇

810都係算喇,起碼都850
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞