Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
想請教各位巴打,小弟最近想買枝wide鏡,主要影風景,之後可能會影下星,究竟14-30 好啲定17-28好啲,同埋想請教大家17mm會唔會唔夠wide
我都睇緊,不過14-30得F/4影星唔多夠,17-28而家仲係貴,水貨貴過14-30成$1500

同埋影風景既話,你可能會用filter,14-30 82mm filter好貴

至於17mm夠唔夠呢個問題,其實我個人覺得都夠用,太wide既鏡一開始係覺得好爽,但要影得靚其實唔容易

我個人就會考慮埋20/1.8
講影風景的 filter,除非你只買 CPL 同 ND 啦,如果買埋 GND,就買方鏡 filter,一步到位啦
如果唔買方鏡 filter,就一嘢買 82mm,再用轉接環俾細口徑鏡頭用啦。如果而家貪平唔買 82mm,將來換鏡咪又要買過
美森做Lexar CFe 128GB $866
B082JQM37S
你講得啱,所以我已經買咗方形filter,之後先慢慢考慮買咩鏡

不過新手可能都會先想試下ND,咁買塊82mm就貴啲

舊時啲nikon鏡最大得77mm,所以小弟全部都係77mm filter 加轉mount,點知佢而家興82mm
Lexar宜家大陸廠嚟

有興趣建議睇prograde 仲要平啲
https://www.amazon.com/ProGrade-Digital-128GB-CFexpress-Memory/dp/B08632GFW2/
下?Nikon 2015 年果支 24-70 f/2.8 已經開始用 82mm filter 啦喎
我已經買咗張
ProGrade無用過,有無SONY/SanDisk/Lexar咁可靠?
卡我淨係用開呢三隻牌子
小弟再早啲,上一部nikon機係D700
同埋有段時間轉咗sony,當時都未有果支新24-70,同埋其實當時nikon好少82mm filter既鏡,我印象中呢支好似係F mount大砲以外唯一大過77mm既鏡
Prograde就係lexar俾人收購之前啲人開
連nikon自己官網寫嗰啲介紹文都有用佢
應該可靠過sandisk同lexar
真係唔知,淨係記得嗰時Lexar想唔做,淨番SONY一間整XQD嗰排個個以為Lexar執硬
咁其實Lexar衣家d卡係邊個整? 佢無執d廠純俾強國收購? 咁應該無點影響質素呀嗎?
Lexar好似係longsys整?應該都仲ok嘅
但係比貴卡嘅話prograde/wise呢啲nikon都提及嘅牌子信心會大啲
我理解係SONY仍然做大佬?起碼CFe卡係? 姐係唔睇budget要最好就SONY,其次就你謂ProGrade etc,咁樣?
Cfb快卡嚟講 除咗睇max write 要睇埋最低持續寫入
Prograde cobalt
Wise advanced
Nikon
Sandisk Professional (前身係g drive)
Angelbird
都係快卡嚟

反而sony同sandisk係持續寫入之下跌速跌得快嗰批
多謝各位師兄嘅意見
Wise advanced 好似穩定d ?
好似得官方有得賣
攝影新手想問下,之前有ching提議我買
zfc with kit 16-50mm
想問下呢部好唔好?

budget預10000內,多數影人像同風景有時會自拍下咁
巴打用緊邊隻或者有咩好推介 最近想入套方形Filter system返黎玩
早幾年朋友介紹用大陸Haida filter,ND既偏色好少,如果你唔介意大陸野可以上淘寶睇吓… 不過都唔平,我係上兩個星期雙十一先買,以前有用開佢啲ND同光害filter

當然介意既話我就推薦你用Lee filter
BTW我今次買咗reverse GND
唔該晒巴打 咁個filter holder有冇邊隻推薦 Nisi同H&Y都有人推薦但係個意見都好兩極
我無呀,襯雙十一直接買佢Haida果隻咋,未出街用過,但造工都ok
明白 咁我再睇下 唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞