Nikon 討論/貼圖區 (21) 驚喜公佈至2024年嘅新roadmap

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Z7 24-200
Z6II + 14-30
如果想影埋星空可以考慮埋17-28

Z7張卡貴 像素高大食 張卡又要大容量過人
第一代性能又冇第二代咁好
你自己諗下係咪真係需要4500萬像素先
Z5有更新
話拍得住Z6II
覺得更新完之後個face detection好敏感
本身用開a7iii
影開人像或去遊行影相
想轉會過嚟有冇師兄推薦下?
預算15000左右連鏡
Z5 + 24120 + 40z
或者 2470 + 50/85z
想問z5 有無平價長焦副廠用?
可以考慮ftz用af-p 70-300
不過其實要長焦嘅z24-200出嚟個質素真係好好
見一上100-400 就要成25000
邊洗 行貨原價先23980
但係水貨18000幾
要平就一定係用FTZ駁F鏡
AFP 70-300E或者二手70200/4
唔係就一支24-200算
因為想加200-400焦距 請問係咪一定要捱貴鏡or轉接舊鏡先有
都要上萬 反而罪大canon呢個焦距有幾千平鏡玩
咁f mount 200-500囉
長焦唔轉點會平呀
枝85.8 sharp到傻
都唔係同級點直接比
rf支1848針孔鏡係有公仔睇就收貨嘅級數嚟

何況Sony支gm1848都過萬啦
要數z都有支龍仔70-300 只係我唔會推你買
24-200加支2x增倍當48-400咁用可以嗎
係咪光圈減半
24-200落唔到增距
請教其實增距乜鏡先用到
宜家用到嘅有
70-200
100-400
600/4
師兄唔好自爆啦
BUPA
新手揀左好耐機最後決定zfc
眼見fujifilm比強國人搶哂 明明zfc都係復古樣
想問Nikon係咪算小眾 (我知鏡頭對比Sony小好多選擇)
另外Nikon機係咪可以per-set有菲林味嘅相(因為追post見有人講過)
最後想問埋對於我無鏡依類新手係咪都建議連16 50kit先唔好諗28 2.8住
其實富士一來算好賣
二來佢供貨少都係一個問題
相對富士 ,zfc無咁多apsc的新鏡支援
一係就要用原廠ff的鏡 但貴d又大支d(對比富士)配落無咁型
至於 鏡的話 16-50可以 但夜晚影相無咁方便
一係就考慮 40 f2 又便又抵玩
28 唔係唔好 但太wide 唔知你影唔影慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞