【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
alden賣手工麻麻是常識吧
係阿鞋就買佢,cardholder 哩d 搵人整好過
有無公事包推介?
我都整得靚過佢
請問銀包有無邊啲本土職人推介?
睇左第一頁先唔好要人提啦好嗎

前幾日買咗條Cashmere嘅呔,好鍾意摸落去嘅手感

而家有啲衝動想整返套Cashmere料,但諗兩諗喺香港著Cashmere應該會熱到出汗
咁公道啲呢段入面又真係冇提及過銀包兩隻字既
睇下個Q個標題同埋講真做得皮帶好少唔做其他野,都可以話常識黎
Cashmere都可以是夏天料
新手第一次朝聖AC

1. cs係真係唔錯 著t shirt短褲未洗頭都無唔理我
2. 其實揀完塊布都無介紹係咩布 自己睇到係TM
3. extra size +10% 慘 (其實真係用多好多布咩?)
4. 第一次著Linen 吉但係好正好爽 睇嚟會整多d linen
5. 有D後悔整咗2件cotton linen blend,好似pure cotton or linen 好d
6. 已經介紹下次upgrade再做靚d既布 但其實已經覺得幾貴

我對Cashmere 太刻板印象
但我真心唔識夏天Cashmere,巴打可唔可以講多啲
extra size 其實無賺多你 料錢都係返到 條數差唔多
薄cashmere 料
可以係220gr (一般四季西裝料是240-290不等)

當然做褲的話,耐用程度又是另一個問題
唔知大家點睇西裝鈕應該點嘅高度最好,尋日去Suitsupply試佢地嘅MTM,佢地嘅鈕釦位都比我想像中偏低(見圖)

church's 既鞋大家點睇
買咗對John lobb,造工真係好正
下個星期去東京,想問吓各位有冇邊間日本男裝舖頭推薦? 趁而家日圓低水諗住幫襯下local野
買三陽山長
都可以諗吓喎
開始識放下技能又另外一個世界
你應該想講條褲幾高好?
個人覺得岩岩好蓋住肚臍
係西裝褸兩粒鈕中間先好睇
有無襯牛仔褲既黑boot介紹?
Edward green galway
Unwash可諗吓cj Chelsea 8 black calf/Alden tanker boot
Washed 嘅應該trickers
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞