【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
路過見到都覺得你好撚煩膠
仲黎? 唔好喇掛...
躝啦🥲
???
其實可能係大家對問題裡面個「款」字有唔同理解?
到底係指西裝款定係布款?(可能我用詞唔精準,請包涵)

西裝款就上面有提過例如:單排雙排、兩鈕三鈕等等。建基於同一款布上面可以造出唔同款嘅西裝。

布款就有分pattern:淨色、明間、暗間、格仔等;再加上唔同顏色:黑灰藍啡等。

因為巴打一開頭表示淨灰淨藍冇乜款,所以可能有其他巴打以為你唔想要淨色而想要其他布款/pattern,因此一開頭有巴打建議唔好搞「花臣」,意思就係見工用嘅西裝最好用返最穩陣嘅淨色,唔好揀間條格仔之類嘅布款。

後來都有巴打補充就算淨灰淨藍都可以揀唔同西裝款,唔會一式一樣。咁當然亦都唔係每款西裝都適合所有人見工用(有啲比轉casual有啲比較bossy)所以都係要巴打按自己情況去揀。

我冇去過SS唔知佢有咩衫款同布款揀,不過綜合咁多位巴打意見都係揀返淨色(灰、藍)冇pattern最好,至於衫款就應該SS有賣嘅都唔會出大錯。
所以就話lo,我都無講過我要既"款"係點樣,有一堆人就自行腦補我要既"款"就肯定係佢地口中講既果種 我先至疑惑係咪想要d"款"就一定變左非黑即白即係搞花臣 中間仲有無數人係度spin咩拗咩單打
大家搞清楚就好啦新年唔好咁勞氣
因為你從來都冇澄清你想講嘅「款」究竟係指乜野,淨係話人地誤解你
事實上直到而家你都冇講過你心中想要/想問嘅係點樣嘅「款」
當你冇俾足夠資訊人地去幫你分析,就會出現呢種好似「答非所問」嘅情況。始終呢到得你自己一個先知你諗緊乜,你個問題唔清𥇦咁其他好心巴咪只可以靠腦補俾意見你。
希望見佢個個人有睇post
其實我真係寧願好似你咁問番我到底我心中既"款"係點樣先,好過自行腦補再無限延伸 呢個先係問題癥結 先係點解要問咁耐
#唉 仲係有一堆人spin咩講得好辛苦 咩死拗
你貼埋#944 la
事態發展應該會幾搞笑
跟住咪#968 之後點? 又loop多次?
由佢啦唔好浪費口水。
佢自己講左n次啦 駛咩你提 做到先得架
其實去到中期已經唔係說服佢,借個機會寫下啲基本野咁 咪當新徵頭有啖笑下都幾好
大開眼界
哈哈!大家新年快樂,開工大桔
大家赤口唔開片反而改做初四開
我都慶幸我攪到手機覆唔到post
大家鍾意嘅可以隨便繼續,我出返去食花生
你條柒頭跳樓死算啦
見乜撚嘢工 eq iq 同人對答連小學生都不如

唔使話我小學雞 我真心想你快撚啲死的
又係你?
唔止佢呀,躝啦撚樣🙂
其實佢先係小學雞
情況就好似大學生走去搵prof consult
Prof叫佢foucse on the topic 篇essay唔好搞咁多花臣
佢就係到怒屌個prof judge佢句搞咁多花臣

大佬 人哋好心提你炸 prof都叫收你學費 呢到冇人收consultation fee
ching我撐你,班西裝友唔接受新事物所以無論你點問點講清楚佢地都唔會認真答,我都睇唔過眼想幫下你
其實宜家著西裝好多玩法,著得唔出位唔一定代表悶
例如顏色可以試下湖水藍suit,都係藍色夠formal得嚟又後生精神,cutting最好貼身少少,就算唔係返工著都好適合,如果仲有錢既話可以襯埋dunk low
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞