【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
有得補
求其去一間訂然後同佢地講要鬆身fit再俾埋張圖佢地睇,呢啲零難度野黎
想問下有冇ching知點解有啲西裝cut到個
下擺貼啲個身有啲就會冇咁貼?
係本身個cut嘅style定係有咩原因?

想問下有冇類似dr Martens 1461個種設計嘅牌子推介
因為我腳太闊但dr martens 太重
因素可以有好多既。

可以係剪裁方式既原因,例如:四開身裁法(4 panels,不論有無落front dart),下擺會比較包屁股,會比較貼身,但係腰個形就會相對無咁出;而六開身就掉轉,好容易做出腰形,收腰可以猛啲,位置亦比較靈活,但下擺就會無咁貼(都可以貼,但唔係四開果種自然墜落去)。亦可以係客人身材影響,屁股比較無肉但又有肚腩既身材,下擺都比較容易飛開。亦可以係因為平衡無處理好,件衫做得太瀉而令下擺走左出去。

所以就咁文字討論好難一概而論,作為消費者唔了解裁剪同做既情況下無必要深究,同你既裁縫指出你唔喜歡既野等佢去諗辦法解決就可以。
有就有但你筆直幾多先得架?
想問下大家 如果我想去睇/摸下d 皮嘅實物 可以去邊?
例如horween chromexcel/calf/cordovan 呢d
深水埗大南街
多謝牛巴
啱啱自己上網做咗啲research

咁簡單嚟講就cutting而言
我係咪可以理解為嗰啲比較
so called “英式” structured(寬肩窄腰)
嘅西裝, eg.圖二 大多都係六開身
所以個下擺會有個向外張開嘅形?

btw 唔係好明點解咁多人負皮
都明喺度問啲簡單表面嘢會比人負皮
始終嗰啲po頭答哂
但係問啲深入少少嘅都比人負皮
跟住佢哋又唔答我
唔係好知佢哋咩心態
不過呢條留言都預咗比佢哋負皮
其實唔關structured or not事,四開與六開最明顯既差異,係裁片、省道、線同破口既組合導致垂墜既力既走向不一,四開身就算structured,例如拿坡里既Paone、Panico,加之有前省都好,佢地既衫都係好包屁股。

上面西裝客所講既Tommy Nutter係發明六開身既人(如果我無記錯),佢既style係好extreme,被稱之為nutter cut,具體啲的話你可以睇當年John Lennon 、貓王啲西裝,或者睇依家Edward Sexton 既衫。但構成呢種風格除左六開身之外,仲有好多元素,例如:直線打版、大量墊材etc.

香港裁縫普遍使用六開,但即使大家都用六開都可以個樣好唔同,舉個例,你當我啲出品、陳記啲出品、Gordon Yao既出品,大家都係六開為主(除非客人特別要求),但出到黎都好唔同樣啦。
多謝牛巴,學到嘢
唔洗客氣,其實多啲討論係好事,我都想睇到多啲knowledge 同outfit開心share,正皮負皮既野唔洗咁上心啦,我都俾人負皮唔少
Alden 990
Around 3000-4000
會唔會太少
講起nutter cut ,牛巴覺唔覺得michael browne啲衫好講求身材先找得好睇?
其實唔關structured or not事,四開與六開最明顯既差異,係裁片、省道、線同破口既組合導致垂墜既力既走向不一,四開身就算structured,例如拿坡里既Paone、Panico,加之有前省都好,佢地既衫都係好包屁股。

上面西裝客所講既Tommy Nutter係發明六開身既人(如果我無記錯),佢既style係好extreme,被稱之為nutter cut,具體啲的話你可以睇當年John Lennon 、貓王啲西裝,或者睇依家Edward Sexton 既衫。但構成呢種風格除左六開身之外,仲有好多元素,例如:直線打版、大量墊材etc.

香港裁縫普遍使用六開,但即使大家都用六開都可以個樣好唔同,舉個例,你當我啲出品、陳記啲出品、Gordon Yao既出品,大家都係六開為主(除非客人特別要求),但出到黎都好唔同樣啦。
講起nutter cut ,牛巴覺唔覺得michael browne啲衫好講求身材先得好睇?
一定唔可以肥同大隻先,配中性樣/fuck boy樣佳
小炆但可以睇下Alden、Ttickers之類工裝/country style為主既牌子
Thank you
Oh yeah fuck boy
腳闊咪揀闊啲嘅E或者EE,有得揀架
香港好似真係比較少入,除咗John lobb,其他大多數要mto
4千budget 揀alden, 揀個闊嘅last就搞掂

呢啲漬有冇得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞